Meg szeretné újítani a fűtését? Gondolkodott már a klímás fűtésen?

Építkezéseknél és nagyobb felújításoknál szokott felmerülni a fűtés kérdése. A magyarországi telek mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a kérdést, a hagyományos megoldások mellett azonban egészen új opciókat is átnézhetünk. Az egyik kevésbé ismert, de működő lehetőség éppen a klímával történő fűtés, aminek rengeteg előnye van.

Ha úgy döntünk, hogy a régi gázkazán helyett inkább klímát építünk ki, akkor a rendszer kiépítéséhez sokkal kevesebb időre van szükség. Egyes esetekben a már létező klímát is használhatjuk, itt csak a megfelelő téliesítésről kell gondoskodni. Az inverteres készülékek a hűtés mellett fűtési opcióval is el vannak látva, ami a hőszivattyú elve szerint működik. A rendszer nem tényleges fűtésre használja az áramat, hanem a hő elszállítására, úgyhogy sokkal hatékonyabb, mint az elektromos fűtés.

Jó, jó, de megéri?

Amikor valaki meghallja, hogy a fűtés klímával történik, akkor furán néz az emberre. Sokan még mindig úgy hiszik, hogy a klímát csak a nyári hőségben lehet használni, esetleg azt mondják, hogy az átmeneti időszakban tudja kifűteni a lakást. Pedig ez nem így van! Tény, hogy nem minden berendezés alkalmas a legnagyobb fagyok melletti működésre, de ha megfelelő készüléket választunk ki, akkor a mínusz 25 fokos kinti hőmérséklet mellett is hatékonyan fog működni. Ha pedig arra gondolunk, hogy az elmúlt években ritkán volt ilyen hideg, akkor még inkább megnyugodhatunk. A szokásos magyar téllel szemrebbenés, vagy inkább áramrázkódás nélkül fellép majd.

Természetesen attól, hogy valami működik, még nem biztos, hogy gazdaságosnak számít. De mi van a klímával? Először is, a gázszámla szinte nullára redukálódik, hiszen nem fogjuk használni. Amit pedig félretettünk, az elmegy a villanyszámlán… Ja, mégsem! Ezt csak a tapasztalatlan felhasználók szokták mondani, akik még mindig gázzal fűtik ki a lakásukat. Ha azonban megfelelő klímával rendelkezünk, akkor hamar visszaszólhatunk nekik, mivel a mai klímaberendezések sokkal takarékosabbak, és hatalmas összegeket tudunk megspórolni velük.

Miért gazdaságos a klíma?

Ahogy fentebb említettük, a hőszivattyú elve megmenti a pénztárcánkat. Ilyenkor a készülék az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von el, és a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja tovább. Az elektromos áram csak a szállításban vesz részt, a hőelvonásról a klímában található hűtőközeg gondoskodik.

A fűtési rendszerek hatóságát a COP érték határozza meg. (Annak, aki nem hallott volna még róla: Coefficent of Performance.) Ez az érték megmutatja, hogy a készülék egy egységnyi energiából hány egységnyi hőenergiát tud leadni. Az elektromos fűtésnél 1:1 arányban működik, ami azt jelenti, hogy 1 kW villamos energia azonos mennyiségű hőenergiát állít elő. Vajon mit tudnak a klímák?

A fűtésre alkalmas klíma fajták COP értéke az 5-öt is elérheti! Igen, a jobb készülékeknél 1 kW villamosenergia ötször annyi hőenergiát termel. Természetesen az olcsóbb készülékektől sem kell megijedni, mivel a COP érték itt is 3-4 között mozog, ami még mindig bőven túlszárnyalja a régi, megszokott villamosenergiát.

Hol vannak a hátrányok?

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a klímával történő fűtésről, muszáj megemlíteni a hátrányokat. A légkondicionálóval való fűtés mindig a kinti hőmérséklettől függ. Minél nagyobb a hőkülönbség, annál kevésbé effektív, ami egyeseket megijeszt a vásárlástól. Szerencsére a technológia minden értelemben fejlődik, tehát a mai készülékek könnyedén megbirkóznak a nagy mínuszokkal is, ami hazánkban még mindig gyakori jelenség.

A hátrányoknál kell megemlíteni, hogy amikor fagypont alá megy a hőmérséklet, akkor szükség van a lecsapódott kondenzvíz leolvasztására, bár a mai készülékek erről is gondoskodnak. Ha nem bízunk a készülékben, akkor választhatjuk a termosztáttal működtetett leolvasztó fűtőszálat is, ez azonban egy kicsit növelni fogja a számlát. 

Innentől kezdve csak be kell kapcsolnunk a klímát, és pár perc múlva már érezzük is a hatását!