Megmutatjuk, hogyan kell gondozni az orchideát, hogy rengeteg virágja legyen és éveken át szépítse a lakásunkat!

Az orchidea az a virág, amely belopja magát az emberek szívébe, még a férfiak is kedvelik. Az orchidea sokak szerint a virágok királynője és bár nem tartozik az olcsó növények közé, mégis az egyik legkeretesebb virág.

Ezt a virágot másként kell gondozni, mint a szobanövényeket. Azonban ha helyesen van gondozva, sokáig gyönyörködhetsz a virágaiban.

Nem mindegy milyen cserépbe teszed

A legtöbb esetben az orchideákat átlátszó műanyag kaspókban, cserepekben lehet megvásárolni. Ennek az az oka, hogy a növénynek szüksége van a fényre. Sokkal gyorsabban fejlődik, ha a gyökerei nincsenek sötétben. Ezért ha át is ülteted az orchideát, a legjobb ha átlátszó műanyagcserepet választasz.

Nem mindegy milyen meleg van

Az orchidea szereti a meleget, a legjobb ha 23 – 24 fokos helyiségben tartod. Fontos, hogy ezt a hőmérsékletet folyamatosan biztosítsd neki. A téli időszakban is melegre van szüksége.

Az erős fény nem tesz jót neki

Az orchideának fényre van szüksége, ezért sokan az ablakban tartják, azt azonban csak kevesen tudják, hogy az erős napsütés károsíthatja a virágot. Tartsd világos helyen, de vigyázz rá, hogy ne érje erős napsütés.

Ha nem virágzik

  • Biztosíts neki különböző hőmérsékletet. Este tedd olyan helyiségbe, ahol 15 fok körüli a hőmérséklet, majd reggel tedd vissza a megszokott helyére.
  • Permetezz langyos vizet a leveleire és a virág köré, mert az orchideának párára van szüksége. Az is jó megoldás, ha a növény mellé egy tálkában meleg vizet teszel, ami folyamatosan párologhat.
  • Tedd 5 napra hűvös és sötét helyre, ezt követően tedd vissza a megszokott helyére. Körülbelül 3 hét múlva az orchidea virágzani kezd.

Ha az orchidea nem virágzik, de a levelei és a gyökerei fejlődnek, akkor a növény fejlődik. Ilyenkor ne akard rávenni a virágzásra, mert fontos, hogy a növény szépen fejlődjön, csak akkor tud a későbbiekben szép virágokat hozni. Ha az orchidea túl fiatal, akkor még nem tud virágot hozni.