Mennyi pénzt látsz a jövődben? A pénzügyi jövőtervező szerint a jövőnk nincs kőbe vésve

A jövőnket mindannyian másnak látjuk.

Vajon gondolataink és érzelmeink mennyire meghatározóak abban, hogy hogyan bánunk a pénzzel, és mennyire vagyunk „gazdagok”?

Íme hét jövőtípus, amivel előre jelezhető az anyagi siker is.

A PESSZIMISTA

Számára nincs jelentősége semmilyen pozitív történésnek. Ha megkérdeznénk tőle, miben segíthetünk neki, nem tudna rá válaszolni, a külső segítség számára értelmezhetetlen, sőt, szerinte ő maga sem képes befolyásolni a történéseket. Szilárd meggyőződéssel vallja, hogy minden a sors kezében van.

A pesszimista a pénzt nem tudja értékelni. Nehezen él meg, függetlenül attól, mekkora összeg van a zsebében, mivel nem tudja értékelni a segítséget, számára a pénz sem ad semmire sem megoldást, sem igazi örömet.

A RÓZSASZÍN SZEMÜVEGES

A jelent és a jövőt is rózsaszínben látja, mindenben csak a pozitív elemeket keresi. Úgy viselkedik, mintha vele sosem történhetne baj. Ez sokak által vágyott állapot, de ez a rózsaszín szemüveg általában egy mesterségesen felvett, erőfeszítések árán kialakított viselkedés, ezért nagyon veszélyes. Könnyelmű hozzáállása miatt ez a típus nem képes felismerni a tényleges veszélyhelyzeteket sem, ha valami kellemetlen történik vele, szinte rácsodálkozik a helyzetre, majd vállat rántva, a következtetések levonása nélkül halad tovább, mintha mi sem történt volna.

A pénzzel kapcsolatosan is felelőtlen. Nem gondol a jövőre, ha egyáltalán tervez, csak rövidtávra, napról-napra. Ez nem okoz számára nehéz perceket, ettől megvédi a rózsaszín szemüvege, és értetlenül figyeli mások távolabbi jövőbe mutató vélekedését, cselekedeteit. Őt majdnem olyan nehéz megváltoztatni, mint a pesszimistát, hisz épp azért hordja a rózsaszín szemüveget, hogy ne kelljen látnia a valóságot.

AZ IDEGES

A jövőt fenyegetőnek érzi. Bármilyen téma kerül szóba, gondolatait, mondatait a folytonos aggódás, félelem jellemzi. Ha megkérdezzük, mitől stresszes, akkor vagy meg sem tudja nevezni az idegesség forrását, mert annyira lehengerlő a számára, vagy órákig tudja sorolni, mi minden van hatással rá.

A pénzáramlása szinte nulla. Ő azt szereti, ha minden változatlan körülötte, számára ez jelenti a biztonságot. Emiatt akár egy több pénzt fizető munkahelyre is nehezen vált, a pénz hozzá befelé sem tud áramolni, és nehezen is engedi el azt, abba ugyanúgy kapaszkodik, mint embertársaiba.

A BIZONYTALAN

Számára a jövő ködbe vész. Határozott céloknak és konkrét elképzeléseknek hiányában van, nem túl nagy az önbizalma, nem kezdeményez, nehezen változtat a napi rutinján, és meglehetősen unottan fogadja, ha valaki segítő szándékkal fordul hozzá.

Számára a pénznek sincs óriási jelentősége. Pénzzel nehezen motiválható annak ellenére, hogy ő az, aki mindig a lottónyereményről álmodozik, még akkor is, ha életében egy szelvényt sem vett. A pénz számára jó, ha van, de nem aggasztja az sem, ha épp nem jut mindenre, mindaddig, amíg a kényelmét akár csak a legkisebb mértékben is biztosítani tudja.

A MAGABIZTOS

Van önbizalma, jövőjét saját képességeibe vetett hite szerint képes alakítani. Minél nagyobb terveket sző, annál nagyobb biztonságra törekszik, és a saját tempójában nagyon sikeres tud lenni.

Őrá már azt mondjuk, hogy van érzéke a pénzhez, de jobb szó rá, hogy takarékos. Anyagi biztonságát megtervezi, ügyesen spórol, vannak tartalékai, és általában jut pénz mindenre. A hirtelen meggazdagodás nem jellemző rá, ez nem is igazán érdekli őt. Nincs hitelekre rászorulva, inkább előre gondoskodik fedezetről. Nagyon kevés vészhelyzet képes őt megállítani, mert jól fel van készülve ezekre.

A KITARTÓ

Számára kristálytiszta a jövő, tökéletesen biztos abban, hogy azt ő alakítja. Az időtényező számára nem okoz sem negatív, sem pozitív értelemben aggodalmat, stabilan, erősen, tempós lépésekkel halad előre a céljai felé. Nyitott az új lehetőségekre, és alapos vizsgálat után, ha az hozzájárul a céljaihoz és nem túl nagy erőfeszítéssel beleilleszthető a működésébe, szívesen vesz részt benne.

A pénzzel ugyanígy gondolkodik. Külső szemlélő számára egyszerűen szerencsésen alakulnak a dolgai, mert erőfeszítés nélkül képes megteremteni a kényelemhez és a fejlődéshez szükséges tőkét. Sosem hagy maga után adósságot, mindig teljesíti a kötelezettségeit. Képes gondoskodni a következő generáció jólétéről is, biztosítva számukra az anyagi fedezetet anélkül, hogy ez lemondással járna, vagy túlsággal megerőltető lenne számára.

A LELKES

Számára a jövő csodálatos és lehetőségekkel teli. Szívesen veszi a segítséget, sőt keresi, mit tehetne jobbá. A változásokat, új lehetőségeket érdeklődéssel figyeli, és ha hasznosnak ítéli, nagy lendülettel bele is veti magát. Nagy és hosszú távú céljai vannak, és hajlandó akár hegyeket is megmozgatni.

Szeret részesülni a javakból, és mivel kiveszi a részét a megvalósításból, ez szinte könnyen meg is adatik számára. Bőségben él, képes lelkifurdalás nélkül igazán élvezni az anyagi javakat. Gazdag akkor is, ha nem szó szerint milliomos, mert lelkesedésével sokakat magával ragad, könnyen megbíznak benne, és ezzel szinte vonzza a pénzt.

Van még egy igazán fontos tudnivaló:

A kategóriák átjárhatók!

„Csupán” egy döntés kell hozzá.

A megvalósítás azonban nem mindig egyszerű.

Mindenki szeretne gazdag lenni, de kevesen szánják rá magukat a kategória-váltásra, és a megoldások kidolgozására – én ebben segítek neked.

Kérj időpontot MOST!

Mogyorósi Ágnes – mogyorosiagnes.hu

a Pénzügyi Jövőtervező Program megálmodója és megvalósítója