Mézeseim, avagy hogyan készítsünk tökéletes mázat a mézeskalácsunkra?

Az ünnepek folyamán talán nincs is olyan konyha, ahol ne készülne egy nagy adag finom mézeskalács. Szinte mindenkinek meg van a bevált receptje, de a díszítés már jóval nehezebb feladat. Ma szeretnénk megmutatni nektek, hogyan lehet csodálatos cukormázat készíteni, amivel remekül lehet díszíteni a mézeskalácsokat.

Hozzávalók:

  • mézeskalács
  • 1 tojásfehérje
  • 3 – 4 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • pár csepp citromlé

Először is süssünk egy adag mézeskalácsot, mi a bögrés mézeskalácsra szavazunk, ezt nem lehet elrontani.

A máz elkészítéséhez a hozzávalók mennyisége attól függ, hogy mekkora adagot szeretnél díszíteni. Ha be is akarod vonni a mézeskalácsokat, akkor nagyobb adagra lesz szükséged. A képen látottakhoz 6 tojásfehérjét és 400 gramm porcukrot használtam. Elkészítheted egy dupla falu edényben, vagy egy fazék és egy fém tál/ habüst segítségével.

A fazékban vizet teszünk fel forralni (kb a fazék 1/3 részéig érjen a víz), a tetejére tesszük a fém tálat. Fontos, hogy a méretek passzoljanak. A felső tál alját ne érje a zubogó víz. A tojásfehérjéket a tálba teszed a cukorral, a csipet sóval és néhány csepp citromlével együtt. Habverővel, vagy kézi robotgéppel addig vered, amíg olyan sűrű lesz, hogy megáll a habverőn. Gyorsabban elkészül, ha a tojásfehérjéket félig felvered és csak ezután adod hozzá fokozatosan a porcukrot, a sót és a citromlét. Kristálycukorral is elkészíthető. Miután kész a kemény hab, nem szabad tovább tűzhelyen hagyni, le kell venni a gőzölgő edényről, mert a tojásfehérje kicsapódhat.

A cukormáz folyékony ételfestékkel remekül színezhető.

Végezetül pedig belemártogatjuk a kiszaggatott formákat, ezután rácsra téve hagyjuk azokat megszáradni!

Dezsi Hajnalka receptje!