Milyen anyagból építsem fel a házamat? Íme, a legnépszerűbb megoldások!

metalloglobus

Az építőiparban folyton megjelenő újítások segítségével manapság igazán minőségi lakóhelyet biztosíthatunk saját magunk és családunk számára. A bővelkedő kínálatban azonban egyre nehezebb eligazodni, így pedig nem könnyű senkinek sem megtalálni a legideálisabb megoldást. Cikkünkben összeszedtük a napjainkban használatos legáltalánosabb építőanyagokat, hogy megkönnyítsük mindenkinek lehetőségeik felmérését.

Melyek a legnépszerűbb építőanyagok hazánkban?

Beton

A betonról azt kell tudni mindenekelőtt, hogy egy kiváló szerkezeti stabilitással rendelkező építőanyag. Ezért előszeretettel szokták magasabb építmények esetén alkalmazni, pl. soklakásos társasházaknál vagy ipari, közösségi épületeknél. Amellett, hogy földrengésálló, nem éghető – így beton felhasználásával valóban biztonságos otthonok alakíthatók ki. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban azt sem, hogy mindenképp szükség lesz kiegészítő hőszigetelésre, ellenkező esetben igencsak megnövekedhet a fűtésszámlánk.

Tégla

A tégla talán a legismertebb építőanyag, amelyekből jellemzően 1-2 szintes családi házakat szoktak felhúzni. Ennél nagyobb téglaépítményekhez már vasbeton tartószerkezettel kell ellátni. Manapság egyre inkább elterjednek a vázkerámia falazóelemek, amelyek magasabb hőszigetelési értékkel rendelkeznek és jobban áteresztik a párát, mint kisméretű, tömör társai. Fontos azonban megjegyezni, hogy utóbbi ugyan hőszigetelőképesség ugyan alulmarad modern változatával szemben, viszont cserébe masszívabb szerkezetek építhetők belőle.

Ytong

Bár a Ytong körülbelül 25 éve van jelen Magyarországon, a svédek már több, mint 100 éve használják. Rengeteg ház épül Európában Ytong téglából, köszönhetően roppant előnyös tulajdonságainak. Mindenekelőtt ki kell emelni, hogy az egyetlen építőanyag, amely Környezetbarát Termék Védjeggyel rendelkezik. Emellett a két legfontosabb jellemzője a könnyű súlya, valamint kiváló hőszigetelési adottságai. Vagyis gyorsan, egyszerűen lehet vele jó teherbírású épületeket felhúzni, és utóbb semmilyen extra szigetelésre nem kell majd költenünk. Tipp: a Metalloglobus webáruházban a legnagyobb beton, tégla és Ytong építőanyaggyártók termékei között válogathatunk, kedvező fizetési kondíciók alapján.

Vályog

Végezetül meg kell említeni a hazánkban használatos építőanyagok között a vályogot is, ami egyre inkább újra kezd divatba jönni. Bár megítélése hagy némi kívánnivalót maga után, az olyan előnyös tulajdonságaihoz nem fér kétség, mint a kiemelkedő szellőzés, hőtartás és hőszigetelés. Amire ügyelni kell használata során, hogy megfelelő vastagságban építkezzünk belőle, emellett biztosítsunk egy erős, masszív betonalapot. Miután ugyanis a vályog igencsak szívja magába a vizet, utólag komoly szerkezeti problémákat okozhat az anyag nedvesedése. Egyszintes építmények esetén ideális választás, magasabb házaknál azonban alacsony teherbírása miatt jobb más megoldás után nézni.