Minden holland furcsán nyitja a kocsi ajtót. Ezért!

Ezt minden holland gépkocsivezető ismeri! Érdekes dolog: csupán egy apró tudatos mozdulat, amivel megmentheted valakinek az életét.

Hollandia a kerékpárosok Mekkája: majdnem minden lakos rendelkezik egy ilyen kényelmes közlekedési eszközzel. Ott, ahol nagy számban fordulnak elő kerékpárosok és gépjárművek, megnövekszik a balesetek kockázata. A kerékpárosok rémálma az előtte hirtelen kinyíló gépkocsi ajtó. Ez életveszélyes. Ennek kiküszöbölése érdekében a hollandok egy egyszerű, mégis kiválóan működő trükköt találtak ki.

Hogyan nyissuk ki a gépkocsi ajtaját?

A kellemetlen helyzet könnyen elkerülhető, ha a kocsi ajtaját nem bal, hanem jobb kézzel nyitjuk ki. Ha ily módon nyitjuk ki az ajtót, a vezető önkéntelenül is hátra tekint, ezáltal jobban átlátja a közlekedési helyzetet. Ilyen módon csökken az esélye annak, hogy az ajtót nekicsapja a kerékpárosnak! Ahhoz, hogy a vezető ki tudjon szállni, csak azt kell látnia, hogy a sáv szabad.

Ahhoz, hogy az ajtónyitás veszélyét a lehető legkisebbre csökkentsük, érdemes megtekinteni ezt a kis videót. A gépjármű ajtajának kinyitása általában automatikusan történik, mi már megszoktuk, hogy ezt bal kézzel tesszük, de a videó megtekintése után valószínűleg változtatni fogsz régi szokásodon!

A szerkesztőség tanácsa

Hollandiában a vezetők jobb kézzel tanulják meg kinyitni a gépkocsi ajtaját. Ezt nekünk is érdemes átvenni! Ki tudja, ez trükk akár egy balesetet is megelőzhet és ezáltal megmentheti valakinek az életét.

Kérjük, add át ezt az információt a barátaidnak! Ezt minden gépkocsivezetőnek ismernie kell, egy végzetes hiba megelőzése érdekében.