A napközbeni szundikálás így tehet egészségesebbé!

A macskák tudják. A babák is tudják. Mi miért nem veszünk tudomást a délutáni alvás pozitív hatásairól? Sokan elítélik azokat, akik ebéd után ledőlnek egy kis időre, pedig testnek és szellemnek egyformán jót tesz a délutáni szundikálás.

Kognitív funkciók

Mindannyian tudjuk, hogy ha éjjel nem alszunk eleget, másnap a teljesítményünk nem lesz a csúcson. Az alvás befolyásolja a tanulás, a gondolkodást, a memóriát is. Kimutatták, hogy a napközbeni 60-90 perces alvás 24 órán át képes megnövelni a szellemi teljesítményt.

Szív

Egy tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen alszanak nap közben, a későbbiekben kisebb eséllyel fordulnak elő szívbetegségek. Ehhez legalább egy héten háromszor 30 percet kell szundikálnunk.

Stressz

A fáradtság stresszt okoz, amitől még fáradtabbak leszünk. Ha a legnagyobb stressz közepette lefekszünk, az alvás nyugtató hatását is élvezhetjük. A szundítás stresszcsökkentő és szorongást oldó hatása különösen fontos a férfiak számára, akit a stresszel kapcsolatos betegségek gyakrabban érintenek.

Étvágy

Amikor fáradtak vagyunk, energiáért sóvárgunk. Ha kipihenjük magunkat, nem fog eszünkbe jutni a nassolás, táplálkozási szokásaink könnyebben kiegyensúlyozottabbá válhatnak. A délutáni szundikálás tehát a fogyókúrát is tökéletesen kiegészíti.