Négy játékos feladat, ami idősebb korban is karban tartja az agyunkat

Nagy igazság, hogy nem csak a fizikumunkat, hanem agyunkat, elménket is tornáztatnunk kell, ha azt szeretnénk, hogy frissessége megmaradjon. Utóbbi érdekében mutatunk most pár játékos feladatot, melyek segítségével megőrizhetjük szellemi kondíciónkat.

1. Szinkronírás

Ehhez a gyakorlathoz két papírra lesz szükségünk és arra, hogy mindkét kezünkben legyen egy toll. A feladat annyi, hogy formákat, betűket, vagy akár számokat írjunk mindkét kezünkkel egyszerre a papírokra. Ez a feladat egyszerre mozgatja meg mindkét agyféltekénket, és abban is segít, hogy képesek legyünk egyszerre több dolog elvégzésére.

2. Jelek

Egyszerű és nagyszerű feladat. Jobb kezeddel mutasd a képen látható egyik jelet, míg a bal kezeddel a másikat. Utána cserélj, és azzal a kézzel mutasd az egyik jelet, amelyikkel addig a másikat, és így tovább. A gyakorlat javítja a koncentrációt, és a feladatok közötti gyors váltásokat is.

3. Színek

Ez a feladat nehezebb, mint elsőre gondolnánk! A képen színek neveit láthatjuk, más-más színnel írva. A feladat az, hogy hangosan olvasd fel azt a színt, amivel a szavak le vannak írva! Ha ez megvan, olvasd fel a színek neveit! Ez a játék kiváló az Alzeimer-kór, és a hozzá hasonló betegségek megelőzése szempontjából, ugyanis a színek és a betűk, szövegek dekódolását más-más agyféltekénk végzi, emellett a memóriára és a koncentráció javítására is kiváló.

4. Schulte tábla

A játék a kép közepén látható 19-es számmal indul, először erre kell fókuszálnod. Utána az 1-es számot kell megtalálnod, majd a többi számot, növekvő sorrendben. Pár másodpercig mindig tartsd a szemed azon a számon, ahol épp tartasz. A Schulte tábla az információk gyors feldolgozását segíti, és a periférikus látásunknak is jót tesz.

Ha még több agytornára vágysz, íme pár plusz tipp:

– Ha sorozatot, vagy filmet nézel, némítsd le pár percig a műsort, és próbáld meg dekódolni, hogy miről van szó, csak a színészek gesztusaira, arckifejezéseire támaszkodva.

– Használd a másik kezed! Ha például jobb kezes vagy, fésülködj, gépelj, vagy épp moss fogat a bal kezeddel.

– Fedezz fel új útvonalakat a lakóhelyeden. Menj szórakozni, vásárolni, vagy dolgozni olyan úton, amit eddig nem használtál.