Nem értettem, miért csíráztatják a szomszédok a hajdinát, aztán kipróbáltam… Valóságos vitaminbomba!

Korábban a hajdinát a cárok kásájának nevezték, ami teljes mértékben érthető is, elvégre rengeteg vitamint, ásványi anyagot és teljes értékű fehérjét tartalmaz. Kétféle hajdinát vásárolhatunk az üzletekben, az egyik kezelt (pörkölt), a másik nyers. A halványzöldes szín jó jel, ez azt jelenti, hogy a hajdina nem esett át semmilyen hőkezeléses eljáráson, így vitamin és ásványi anyag tartalmát teljes mértékben megőrizte; ugyanez nem mondható el a barnás, pörkölt hajdináról, ami azonban könnyebben beszerezhető.

A nyers, „élő” hajdina egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem csak az egészséges táplálkozást, életmódot folytatók körében. Miért pont te ne próbálnád ki és fogyasztanád a természet ezen teljes értékű ajándékát? Annak érdekében, hogy bevihessük szervezetünkbe a nyers hajdina minden benne megtalálható hasznos anyagát, csíráztassuk ki!

Ehhez csak egy kis erőfeszítés kell majd, viszont annál több türelem (maga a folyamat körülbelül 14-48 órát vesz igénybe). Hogy hogyan kell csinálni, azt most a ketkes.com szerkesztőitől megtudhatod.

A hajdina csíráztatása

Amire szükséged lesz:

  • üveg, porcelán vagy zománcozott edény,
  • nyers (zöldes, pörköletlen) hajdina,
  • tiszta (forrás)víz,
  • géz

Munkafolyamat:

1. Először is többször és jól mossuk át a hajdinát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje, így könnyen leönthetjük a tetejéről a felúszó hajdinadarabkákat és az oda nem való törmeléket.

2. Tegyük a hajdinát a megfelelő edénybe. Fontos! Egy réteg hajdina vastagsága nem lehet több 2 centiméternél! Öntsük rá a tiszta vizet úgy, hogy az a hajdinaréteget teljesen elfedje. Hagyjuk ázni 2-3 órán keresztül.

3. Ezt követően újra alaposan mossuk át a hajdinát tiszta vízben. Használhatunk szűrőt is, de akár azt az edényt is, amiben csíráztatni fogjuk.

4. A megmosott hajdinára terítsük rá a gézt, ez azt a célt szolgálja, hogy a hajdina így nem száradhat ki. Az edényre tegyük rá a fedelét, de ne teljesen zárjuk le, a levegő azért járhasson alatta. Tegyük az egészet egy sötét, szobahőmérsékletű helyre.

5. Körülbelül két nap múlva a hajdina csírái 0,3-2 centiméteresek lesznek, de ezek a kis csírák már arról tanúskodnak, hogy a hajdina minden benne található vitaminját és ásványi anyagát képes nekünk átadni. Ettől fogva körülbelül 15 óra áll rendelkezésünkre, hogy a kicsírázott hajdinával ezeket a nélkülözhetetlen elemeket szervezetünkbe bevigyük.

Melyek is ezek a fontos elemek, miben áll a hajdina csodás hatása?

1. A hajdina közismert arról, hogy jelentős antioxidánst tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedés folyamatát. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a rizshez viszonyítva, ami ugyancsak nagyon egészséges, a csíráztatott hajdina 76-szor több antioxidánst tartalmaz.

2. A hajdina segíthet azokon is, akik túlsúlytól szenvednek, elhíztak, ugyanis a hajdina szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, valamint tartalmaz a szervezet számára könnyen emészthető fehérjét és szénhidrátokat.

3. A csíráztatott hajdina tartalmaz továbbá szerves savakat, oxálsavat, maleinsavat, almasavat, linolénsavat és citromsavat. Ezek felelősek a test sav-bázis egyensúlyáért, valamint a belek megfelelő működéséért.

4. A csíráztatott hajdina Omaga-3 zsírsav tartalma ugyancsak említést érdemel, ugyanis ez a fontos telítetlen zsírsav jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, csökkenti azok megbetegedésének, főképp az érszűkület kialakulásának lehetőségét.

5. Végül gazdag E és B vitaminokban, melyek elengedhetetlenek az idegrendszer kielégítő működéséhez, továbbá a hemoglobin szintéziséhez és a megfelelő anyagcsere-folyamatokhoz. Az E-vitamin ezen kívül fontos azok számára, akik testüket fizikai igénybevételnek teszik ki, és segíti a sebek gyógyulását is.

Fontos! A csíráztatott hajdinát legkésőbb 2 napon belül fogyasszuk el. Ehető magában is, ezenkívül, a hajdina kiválóan helyettesítheti a többi gabonafélét, legyen szó akár búzáról, lencséről vagy árpáról. A csíráztatott hajdinából nagyon finom salátát készíthetünk, de ugyanígy kásához, leveshez, zöldséges ételekhez is kiváló alapanyag, sőt, tejjel is nagyon finom és egészséges.

Ha teheted, mindenképpen csíráztass te is hajdinát. Abban biztosak leszünk, hogy az eredmény neked is elnyeri a tetszésedet. Ne feledd el ötleteidet, tapasztalataidat megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!