Nem mindegy, milyen tápot adunk a kutyánknak

A kutyák egészségének megőrzése érdekében megfelelő tápanyag-, ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkező eledelekre van szükség. A megfelelően táplált kutya energikus és egészséges, illetve a szőre is szép és fényes.

Nem szabad abba a hibába esni, hogy reklám, termékfotó, esetleg a táp színe vagy szaga alapján választunk étrendet a kutyánknak. A termékek színe egyszerűen „javítható” különböző ételfestékekkel, de abban biztosak lehetünk, hogy az élénk színkavalkád csakis a gazdinak szól, a sárgát és kéket színként érzékelő kutyáknak nincs ilyen preferenciájuk…

Ha a kedvencünk számára megfelelő tápot keressük, érdemes tisztában lennünk azzal, milyen összetevőkre van szüksége. A marketingüzenetekben gyakran jelenik meg a farkassal való rokonság, ami tagadhatatlan, ugyanakkor valótlan az állítás, miszerint a házikedvencünknek az őseikhez hasonló táplálásra lenne szüksége. Az évezredek során a fajok eltávolodtak egymástól, a tenyésztéssel jelentősen megváltozott az emésztőrendszerük és az életmódjuk is. Noha alapvetően ma is húsevő állatként tekintünk a kutyánkra, valójában mindenevők.

Mindenképpen szükséges tanulmányozni a kiszemelt kutyatáp összetételét. Ha magán a csomagoláson azt látjuk, hogy a termék „marhahúsos” vagy „marhahús ízű”, abban az esetben okkal gyanakodhatunk, hogy a tényleges összetevők között csak mutatóban fordul elő valódi hús. 

Érdemes tudni azt is, hogy hústartalom összetevői különbözők. Ha „húsként” hivatkoznak rá, az valóban húst takar, illetve ide sorolják a szívet, nyelvet, rekeszizmot… A húsliszt állati szövetekből készült, aminek legalább 86%-a emészthető a kedvencünk számára. A hús melléktermékek jellemzően belső szervekre utalnak, ideértve a vért, a csontokat és a beleket is. Az állati kivonat pedig állati szövetekből készült port vagy folyadékot jelent.

Felvetődik a kérdés, hogy száraz- vagy nedvestápot válasszunk a kedvencünknek. Ha a kutyánkat kérdeznénk, nagy valószínűséggel a nedvestápot választaná, általában ízletesebbnek találják és szívesebben fogyasztják. A száraztáp pedig a gazdinak kényelmesebb, illetve sok esetben gazdaságosabb is, hiszen nagy mennyiségben is megvásárolható. 

Mindenképpen érdemes beszélni a makrotápanyagokról is. Ezek a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a rostok. A megfelelő fehérjetartalom a táp minőségének legfőbb feltétele, hiszen ez a tápanyag elengedhetetlenül szükséges az izomzat fejlődéséhez és regenerációjához. A megfelelő mennység mellet az esszenciális aminosav jelenlétére is érdemes figyelni. Minimálisan 16%-os fehérjetartalom szükséges, optimális esetben 20-22% ajánlott. A zsír szintén nélkülözhetetlen tápanyag, amely elsősorban energiaforrásként van jelen a kutyát étrendjében. Ideális esetben a táplálék 7%-át alkotja ez a makrotápanyag. Érdemes szót ejteni a rostokról is, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő emésztés fenntartásához. A kutyák optimális táplálékának 3-5%-át alkotják rostok.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról, hogy nem létezik minden kutya számára optimális táplálék. Az életmódjuktól, méretüktől és életkoruktól függően más-más típusú táplálásra lehet szükség. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a kedvencünk egészségét szolgáló táplálékot választunk, konzultáljunk az állatorvosunkkal!