Neveletlen és tanulatlan gyerekeket nevelünk, egy pszichológus szerint ezen könnyen lehetne változtatni!

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy egy olyan kellemetlen szituációt láthatott, amikor egy gyerek nem fogad szót, hisztizik, eldobja az ennivalót.

A szülők hiába vannak jelen, nem igazán érdekli őket a gyerek viselkedése, mert azt vallják, hogy egy gyereket nem kiabálással kell nevelni.

David Eberhard, svéd pszichológus szerint ez a nevelési módszer a szülőkre és a gyerekekre is rossz hatással van és nem helyes. Az ő családjában több orvos és pszichiáter is volt, ezért ő is a nyomdokaikba lépett, egy pszichiátriai klinikán volt orvos. Ma Stockholmban lakik és nyolc gyerek édesapja.

2006-ban négy olyan könyvet adott ki, amelyekben a pszichiátriai betegségekről ír. Az egyik könyv címe „Gyerekek a hatalmon”, ez a könyv a liberális gyereknevelést mutatja be.

A liberális gyereknevelés következményei

A pszichiáter szerint a mai gyereknevelés egy életformává vált a szülők részéről, a szülők élete a gyerekek kívánságai körül forog. A szülők sok mindent megengednek a gyereküknek és nem szabnak határokat, ennek pedig az az eredménye, hogy a gyerekek nincsenek felkészülve az életre, úgy gondolják, hogy ők a legfontosabb személyek. A mai társadalom olyan fiatalokból áll, akik nem tudják megoldani a problémájukat.

A szülők leereszkednek a gyerekek szintjére. Fáradtan érnek haza a munkából és azt csinálják amit a gyerek szeretne. Azért, hogy a gyerekek el legyenek foglalva, táblagépet, telefont vásárolnak nekik és bármennyi rajzfilmet megnézhetnek. Szinte minden meg van engedve nekik, ennek pedig az az eredménye, hogy a gyerekek neveletlenek lesznek.

A tanárok tekintélye

A tanárok tekintélye is csökkent, a gyerekek és a szülők sem hallgatnak rájuk, ennek pedig az a következménye, hogy a diákok rossz tanulók és inzultálják a tanárokat.

Melyik a helyes nevelési módszer?

A pszichiáter szerint a szülők nem kell leereszkedjenek a gyerekek szintjére, egy felnőtt embernek az a dolga, hogy tanítsa és útbaigazítsa a gyereket. A gyereknek pedig hallgatnia kell a szülőre, mert a szülőnek több tapasztalata van.

Ha azt a jól bevált nevelési módszert alkalmaznánk, ahol a szülő diktál és határokat szab, akkor a mai gyerekek sokkal másabbak lennének.