Rántott sertésborda – a férjek kedvenc húsos étele!! :)

Finom és hamar összedobható! Sok fajta körettel tálalhatjuk, megéri elkészíteni!

Hozzávalók

  • Személyenként 10-12 dkg-os sertésbordaszelet, 4 személy számára 50 dkg (nettó) sertésszeletet számítsunk. Gerinccsonttal 60 dkg legyen a hús. Ugyanazokból a szeletekből, amelyekből hirtelensültet készíthetünk, rántott szeletet is lehet készíteni;
  • 1,5- 2 dkg só
  • 5-6 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg morzsa
  • 25 dkg zsír

Elkészítés

A húst mindig egészben mossuk meg. A hússzeleteket csak közvetlenül sütés előtt bundázzuk. Az előre bundázott hús száraz lesz. Lábasban vagy serpenyőben odakészítjük a zsírt, mérsékelt tűzön melegítjük. Előkészítjük a lisztet, mellé a felvert tojást, és utána a zsemlemorzsát. A szeletek megmártásához használt tojást se tejjel, se vízzel ne hígítsuk; a felhígított tojásba mártott szelet több zsírt vesz magába, nehezebben emészthető, azonkívül az ilyen módon bundázott szelet zsírja hamarább habzik, mint a tiszta tojással bundázott szeleté. A kiveregetett húst megsózzuk, a lisztben megforgatjuk, a felvert tojásba helyezzük, abban villával megmártjuk, kiemeljük, a felesleges tojást lecsurgatjuk és a zsemlemorzsában megforgatjuk. Nem szabad a zsemlemorzsát rányomkodni, csak annyi morzsa legyen rajta, amennyi a megforgatásnál rátapad. A bundázott szeleteket annyi zsírban sütjük, hogy a szelet ússzék a zsírban, az alja ne érjen az edényhez, de túl sok zsírban ne süssük, mert a hús száraz lesz. Ha a szelet egyik oldala megsült, a szeletet megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra sütjük. Ha a szelet vastagabb, vagy csontos, tanácsos a szelet pirulásának indulása után megfordításig lefedve sütni a húst. Túl sok szeletet ne rakjunk egyszerre a zsírba, mert a zsír lehűl és a szeletek eláznak benne. A rántott szelet bundája leválik, ha a szeletet nedvesen bundázzuk vagy megmossuk (ha ragaszkodunk a szelet megmosásához, ruhával szárítsuk le), vagy előre besózzuk, a só a hús nedvét a hús felületére szívja, ha a zsír nem elég forró, amikor a szeletet beletesszük, vagy túl sok szeletet teszünk egyszerre a zsírba. A szeletek bundázásánál a morzsába reszelt sajtot is keverhetünk.

Sertésszelet párizsi módon A nyersanyag a morzsa kivételével azonos a rántott szelet nyersanyagával. Készítés: A rántott szeletnél leírt módon előkészített szeleteket lisztbe és felvert tojásba mártjuk (vagy tojásosabb, sós palacsinta tésztába, amelyhez a tojásfehérjét habbá verve keverjük) és villával azonnal a forró zsírba tesszük. A tojást nem szabad túlzottan felverni, mert „lefut” a szeletről. Sütése, tálalása a rántott szelethez hasonló módon történik.