Soha ne hagyjunk fel azzal, hogy jó emberek legyünk a rossz emberek miatt!

„A szemet szemért elv vakká teszi az egész világot.”

A világon sok rossz ember van. És nem kerülhető el a velük való találkozás sem. Erősek lehetünk, imádkozhatunk, meditálhatunk és megpróbálhatunk „védőbuborékot” létrehozni magunk körül, de semmi sem akadályozhatja meg a találkozást a rossz emberekkel.

Az ilyen emberek különféle módon léphetnek életünkbe, és ezt nem mindig lehet kellő időben észrevenni. Ezek az emberek lehetnek a munkatársaink, az osztálytársaink, vagy a templomba járók, sőt akár a rokonaink között is.

Szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a rossz emberek belépjenek az életünkbe, de ez sose késztessen minket arra, hogy felhagyjunk azzal, hogy jó emberekmaradjunk, csak azért, mert rossz emberek vesznek minket körbe.

Az igaz változás belülről fakad. De azok, amelyeket külső tényezők provokáltak, egyáltalán nem nevezhetőek változásnak. Nem ezek azok a változások, amelyekre szükséged van, és nagyrészt ezek egyébként is haszontalanok maradnak számodra.

Az ember sokkalta magasabbrendű lény annál, mintsem megadja magát a rossz emberek negatív hatásainak. Az a képességünk, hogy ellenálljunk a nem kívánt külső hatásoknak, és továbbra is önmagunk legyünk, függetlenül attól, hogy mit akarnak a minket körülvevő emberek, vagy milyen érzéseket szeretnének kelteni bennünk, az igazán erős személyiségek jellemzője.

Legyünk jó emberek, már csak magunk miatt is

Az a vágyunk, hogy mások miatt jó emberek legyünk, hamis kedvességnek nevezhető. A jó cselekedeteket és a kedvességet az „én”-érzésének kell motiválnia, nem pedig annak, amit mások gondolhatnak rólunk. Tehát legyünk jó emberek, mindenekelőtt önmagunk miatt.

Ha kedvesek vagyunk más emberekkel, ők is kedvesek lesznek velünk. Mindenkinek jobb, ha mindenkinek jól megy a sora. Azonban ha megengedjük, hogy a rossz emberek legyenek befolyással a jóságunkra, ezzel csak azt tesszük világossá, hogy soha nem voltunk jók, még önmagunk számára sem. Ellenkező esetben a rossz emberek nem lettek volna képesek megfosztani tőlünk ezt a jellemvonást. Legyen jó minden ember saját maga miatt, és ne mások számára.

Szemet szemért…

Mahatma Gandhinak tulajdonítják az alábbi kijelentést, miszerint „a szemet szemért elvétől az egész világ vak lesz”. Ha felhagyunk azzal, hogy jó emberek legyünk, és elkezdünk kétes cselekedeteket végrehajtani csak azért, mert a világ tele van rossz emberekkel, akkor megvakítunk mindenkit a környezetünkben, és ők is így szenvednek majd.

A rossz emberek nem csak másokkal szemben negatívak, hanem veled szemben is. Ha szemet hunyunk ezen cselekedetük felett és elkezdünk ugyanúgy viselkedni, akkor csak növeljük a befolyásukat, amivel ránk hathatnak. De megszabadulhatunk a befolyásuktól, ha elfordulunk tőlük, és kedvességgel közelítünk más emberekhez. Ne korbácsoljuk fel a gyűlöletet!

Higgyünk a jóban

Aki ezt olvassa, valószínűleg maga is jó ember. Nekem úgy tűnik, hogy én is egy vagyok a jók közül. Nos, ez esetben már ketten vagyunk. Tehát nem vagy egyedül kedvességedben. Vannak mások is a világon, akárcsak te, akik ugyanúgy érzik magukat.

Ezért, ha rossz emberrel találkozol, ne feledd, hogy a világban továbbra is megvan a jó, amit mások magukban hordoznak. Nem vagy egyedül. Légy erős a negatív személyiségekkel szemben. Így gyengíted befolyásukat, erősíted sajátodat és elősegíted egy jobb világ megteremtését.