Sütemények egy tésztából avagy 1 tésztából 6 süti!

Mert mindig jó, ha van a hűtőszekrényben vagy mélyhűtődben legalább egy adag tészta, amiből gyorsan sütit varázsolhatsz.

Alaptészta

Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 1/2 kg zsír vagy 60 dkg margarin vagy vaj, 30 dkg porcukor, 1 késhegy szódabikarbóna, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, annyi tejföl, hogy könnyű tészta legyen belőle, kevés só.

A lisztet, a zsírt, a porcukrot, kevés sót, a szódabikarbónát, a tojásokat, a citrom reszelt héját annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, négy részre osztjuk, cipókra formáljuk, mindegyiket egy nejlonzacskóba tesszük, és elkészítésig hűtőszekrényben tároljuk. A következő tésztákat készíthetjük belőle:

Almás tészta

Hozzávalók: az alaptésztából egy cipó, 1 kg alma, 1 csomag mazsola, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg zsemlemorzsa vagy 10 dkg darált dió.

Az alaptésztából elveszünk egy cipót, egy nagyobbra és egy kisebbre osztjuk. A nagyobb részt tepsi nagyságúra nyújtjuk, alálisztezzük, és kizsírozott, liszttel meghintett tepsibe tesszük. Rászórjuk a zsemlemorzsát vagy a darált diót, az almát megreszeljük s összekeverjük a vaníliás cukorral, a mazsolával, majd ráterítjük a tepsire tett tésztára. A tésztát befedjük a kisebbik résszel, megszurkáljuk villával, megkenjük tojással, és megsütjük.

Bécsi szelet

Hozzávalók: az alaptésztából egy cipó, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1/2 dl rum, savanykás lekvár.

Az alaptésztából elveszünk egy cipót, két részre osztjuk, és ugyanúgy készítjük, mint az almás tésztát, csak a kinyújtott, tepsibe tett alsó lapot vékonyan megkenjük savanykás lekvárral. Egy tálban összekeverjük a darált diót porcukorral és rummal, és a lekvár tetejére tesszük. Befedjük a tészta másik felével, és ugyanúgy sütjük, mint az almás tésztát.

Csigatészta

Hozzávalók: az alaptésztából egy cipó, 15 dkg dió, 15 dkg cukor, 5 dkg törött fahéj, 1 tojásfehérje, 5 dkg kristálycukor a tetejére.

Az alaptésztából 3-4 vékony lapot nyújtunk, mindegyiket megszórjuk a darált dióval összekevert cukorral és fahéjjal, egymás tetejére tesszük, bejgli módjára összesodorjuk, és nyersen, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, a tojásfehérjét cukorral felverjük, amikor megsült a csigatészta, megkenjük vele, és néhány percre visszatesszük az elzárt sütőbe.

Diós rudak

Hozzávalók: az alaptésztából egy cipó, 15 dkg dió, 20 dkg porcukor, 3 tojásfehérje, 1 dkg törött szegfűszeg, 1 kávéskanál törött fahéj, 1/2 dl rum.

A cipóból elveszünk annyit, hogy ujjnyi vastag, tepsi nagyságú tésztát nyújtsunk ki (ha marad tészta, visszatesszük a hűtőszekrénybe), kizsírozott tepsibe tesszük a tésztát, és félig megsütjük. Közben elkészítjük a következő keveréket: 15 dkg darált diót összekeverünk 20 dkg porcukorral, szegfűszeggel és fahéjjal, hozzáöntjük a rumot, és óvatosan hozzátesszük a felvert tojáshabot. Rákenjük a félig megsült tésztára, és lassú tűznél megsütjük, majd melegen kis rudacskákra vágjuk.

Ischli fánk

Hozzávalók: az alaptésztából egy cipó, 1 üveg baracklekvár. A csokoládémázhoz: 10 dkg kakaó és 16 dkg cukor.

Kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és liszttel meghintett tepsibe helyezzük. Mindegyiket megkenjük baracklekvárral, és befedjük a kiszaggatott tésztával. Megsütjük, és csokoládémázzal bevonjuk. A máz készítése: 16 dkg porcukrot 10 dkg kakaóval és 1 dl vízzel sűrűre főzünk, és melegen a fánkokra kenjük.

Keksz

Az alaptésztát vékonyra kinyújtjuk, villával cifrázzuk, különböző formákra kiszúrjuk, és megsütjük.