Tarts borsmentát az otthonodban és búcsúzz el a pókoktól, egerektől és minden a kártevőktől!

A borsmentának nem csak a csodás illatát élvezhetjük, hanem remek hatásait is. Ha néhány borsmentát teszünk a ház köré, távol tarthatjuk a pókokat, az egereket és minden egyéb kártevőt. Ráadásul még kellemes illat is vesz majd minket körül. Ez a növény könnyedén gondozható, akár kint, akár bent tartjuk.

tarts-borsmentat2

A borsmentának két fő fajtája van, a fekete és a fehér. A fekete borsmenta levelei sötétebbek és az illata is erősebb. A fehér borsmentának lágyabb színe és illata van. Akármelyik faját is választjuk, arra figyeljünk, hogy a mentának sok vízre van szüksége. A menta jól tűri a napfényt, így kültéren nem kell árnyékos helyre ültetnünk. Most már tudjuk, hogyan kell a borsmentát nevelni, nézzük meg, miben segíthet nekünk ez a növény.

A természetes rovarűző a borsmentaolaj

tarts-borsmentat3

Mint már említettük, a borsmenta elűzi az egereket és a rovarokat is. Nem kell vegyszereket használnunk, hogy távol tartsuk a rovarokat. Csak néhány tő borsmentára van szükségünk ahhoz, hogy a legyeket, a szúnyogokat, a bogarakat és minden más zavaró rovart távol tartsunk.

Készíthetünk borsmenta sprayt is, ekkor 9 rész vízhez, 1 rész borsmentaolajat keverünk és egy pumpás flakonba öntjük. Fújjunk be vele minden olyan részt a lakásban, ahol legyek, vagy más rovarok vannak.

A bolhákat is elűzi

A háziállatokat gyakran megtámadják a bolhák, a borsmentával megvédhetjük kutyánkat ezektől a rovaroktól. Tegyünk néhány borsmenta levelet egy zacskóba, vagy egy kispárnába, amit a kutya nem harap szét és tegyük az eb ágyához. Nem kell vegyszereket használnunk ahhoz, hogy a kutyánk ne legyen bolhás.

A borsmenta jót tesz az egészségnek

tarts-borsmentat5

A borsmenta rengeteg gyógyászati célra használható. Gyomorideg esetén egy bögre borsmenta tea segíthet, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. Megfázás, orrdugulás esetén a borsmentateás gőzölés az egyik leghatékonyabb tipp.