Tedd a kertbe ezt a rovarriasztó befőttesüveget és egész nyáron egyetlen szúnyogot sem fogsz látni!

A nyarat mindenki szereti, de azokat a rovarokat, amiket magával hoz, már kevésbé. Főként igaz ez a bosszantó szúnyogokra. Nincs annál rosszabb, mint folyamatosan a szúnyogokat hessegetni, miközben próbáljuk jól érezni magunkat este a kertben. Manapság pedig a Zika vírus még eggyel több okot szolgáltat arra, hogy kivédjük ezeknek a kártevőknek a támadásait.

Bár a legtöbb, boltban kapható szúnyogirtóval elérhetjük a kívánt hatást, ezekben a termékekben többnyire megtalálható a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid), amiről kimutatták, hogy számos egészségi problémát okoz az enyhe tünetektől kezdve, mint a bőr irritáció vay az allergia egészen a komolyabb gondokig, mint az idegrendszeri zavarok.

Természetes rovarriasztóik

tedd-kertbe-ezt-rovarriaszto-befottesuveget-es-egesz-nyaron-egyetlen-szunyogot-sem-fogsz-latni2

A szintetikus rovarriasztókban káros anyagok találhatók, de szerencsére léteznek olyan természetes anyagok, melyeknek a szaga riasztja a rovarokat.

Citromos eukaliptuszolaj: A citromillatú eukaliptuszfa leveleinek kivonata, melyről bebizonyították, hogy hatékony a szúnyogok ellen.

Citronella esszenciális olaj: A citromfű kivonata, erős illata bizonyítottan távol tartja a szúnyogokat és más repülő rovarokat.

Egy tanulmányban kimutatták, hogy a citrusfélék (citrom, lime, narancs, mandarin, grapefruit) héja hatékony szúnyogriasztó. A természetes, erős, növényi alapú illatoknak és a citrusféléknek megvan az a képességük, hogy elriasztják a szúnyogokat anélkül, hogy az emberi szervezetben bármiféle kárt okoznának.

Szúnyogriasztó befőttesüvegek

Hatékony és esztétikus módszer ez. Szúnyogriasztó illóolajok és citrusfélék kerülnek a befőttesüvegbe. Erre lesz szükségünk:

  • 2 befőttesüveg
  • 10 csepp citromos eukaliptuszolaj
  • 10 csepp citronella olaj
  • 1 citrom felszeletelve
  • 1 lime felszeletelve
  • 4 szál rozmaring
  • lebegő gyertyák

Tegyünk egyforma mennyiségű citrom és lime szeletet az üvegekbe. Tegyünk melléjük 2-2 rozmaring szálat. Az üvegeket ¾-ig töltsük meg vízzel.

tedd-kertbe-ezt-rovarriaszto-befottesuveget-es-egesz-nyaron-egyetlen-szunyogot-sem-fogsz-latni3

Csepegtessük bele az esszenciális olajokat, 10-10 cseppet mindkét üvegbe. Töltsünk hozzá még annyi vizet, hogy az üveg majdnem színültig legyen.

Hogy működésbe hozzuk ezeket a szúnyogriasztó befőttesüvegeket, gyújtsuk meg a gyertyákat. Szép kiegészítői lesznek a teraszoknak, kerteknek, kültéri helyeknek, ahol nyaranta sok időt szeretünk tölteni, mégpedig szúnyogok nélkül.

tedd-kertbe-ezt-rovarriaszto-befottesuveget-es-egesz-nyaron-egyetlen-szunyogot-sem-fogsz-latni4