Túrót csináltam. Életemben először! Mivel aranyárban adják, így gondoltam megpróbálom magam előállítani

Szerintünk nagyon jó lett és biztos,hogy ezután már nem fogok boltban venni túrót.Ez most bolti zsíros tejből készült,de legközelebb szerzek igazi házi tejet és abból csinálom. Csak még kell keresni egy jó farmot a közelben😄És nem nagy ördöngösség megcsinálni, nem sok dolog van vele és kész is a finom túró. Hogy kipróbáljuk, csináltam is belőle túrós csuszát szalonna pörccel. Nagyon-nagyon finom lett.

Erika: – De szuper 🤩 A bolti zsíros tej, az a 3,5 %-osat jelenti? Kell hozzá valamilyen „speciális” eszköz?

Köszönöm szépen!😊Igen,az a 3,5%-os. Nem kell hozzá semmi speciális eszköz. Egy edénybe öntöttem a tejet ,3-4 nap alatt megaludt a konyhában a pulton. Majd leszedtem a fölét és felraktam minimum lángon melegedni. Kb 30 percig melegítettem, közben lehet kevergetni és azt már majd látod, hogy mikor jó. A lényeg, hogy nem szabad felforralni. Aztán leszűrtem egy textilpelenkába és hagytam egy éjszakát kicsepegni és már használható is a túró😄

Mészáros Wilhelmina konyhájából!

Miklósné: – Próbáld meg, hidd el megéri! Nekem 5-6 liter tejből van 1-1,20 kg finom túró és kb 0,5 l tejföl is! Ez függ a tej zsírosságától is! Nagyon finom! Kb 2 hetente csinálok!

Enikő: – Ügyes vagy! Az biztos, hogy finom!😋 Szerencsére nekem nagyon közel van háznál tehenészet,itt 250 Ft/ liter! Ez szuper ár 🙏 mivel nekünk anno voltak teheneink így tudom mit hogyan kell csinálni! Túró, tejföl, joghurt, sajt, vaj mindent itthon csinálok! Olcsóbban jövök ki és az íze mindennek teljes más mint a bolti! 🙏🙏

Enikő:
A túró: beleöntöm a tejet nagy dunsztos üvegbe hagyom a konyhában megaludni ez kb.3 nap mert nagy adagot szoktam csinálni! 2 nap után leszedem a fölét mikor már érzem a savanykás illatát ez a tejföl! Felteszem alacsony lángon a lábasba 46-50 fokig melegítem a tejet, hideg vízzel benedvesített textil pelenkával kibélelek egy szűrőt, belemerem és kb 1-2 órát hagyom csepegni, aztán dobozolom! Nekem van ételhőmérőm, de anno nem volt! Szépen lassan kicsapódik a túró!
Tejszín: első nap szedem le a tejről amikor még nem savanyú a föle!
Vaj: A tejszínt leszedem egy széles szájú 1,5 literes pet palackba,lezárom és erős mozdulatokkal addig rázom amíg össze nem áll kb.15-20 perc! Ha már egyben van a vaj,egy tálba kiöntöm, leöntöm róla a savós levet és nagyon hideg vízzel addig nyomkodom a masszából ezt a levet míg a víz teljesen tiszta nem lesz,ez kb.15 szöri mosás után van, mert ha benne marad megsavanyodik a vaj! Ekkor még könnyen kenhető az állaga,dobozba teszem, hűtőbe és kész a vaj! 😊
Joghurthoz van egy gépem! 90-92 fokra hevítem a tejet,vízfürdőben gyorsan visszahűtöm 47-48 fokra belekeverek egy natúr kis doboz joghurt és az üvegekbe töltöm, aztán a gép végzi a dolgát 12 óra alatt! Ehhez nekem 2 liter tej kell!
Szeretettel ajánlom a: hazisajtkeszites.hu oldalt! Ott van joghurt recept gép nélkül is és sok okos dolog! Most tanulom én is a többi dolgot, innen! 😍😁

Ica: – Nálunk a faluba jár a tejes autó. Tehenészetből hozza a friss tejet, ott szoktam venni, most is csináltam 3-om liter tejből túrót, nagyon finom.

Margó: – Ügyes vagy👍Nekünk hetente hozzák a házi tejet, 3 litert megaltatok és kimelegítek túrónak. Van tejföl is belőle és a túróbol szoktam sajtot is készíteni.