Valóban ártalmas az ujj ropogtatás?

Egyesek megszokásból csinálják, mások bemelegítésnek zongorázás vagy gépelés előtt, megint mások pedig csak a roppanó hangot szeretik hallani. Akinek szokásává vált, azt mondja, jó érzés, az ujjakat utána lazábbnak, rugalmasabbnak érezzük.

Az ujjropogtatók gyakran hallják, hogy ha nem hagynak fel ezzel a szokásukkal, később garantáltan ízületi problémáik lesznek. Lehetséges, hogy még sincs igazuk? Nézzük, mit teszünk valójában a testünkkel, amikor ropogtatjuk ujjainkat?

Sokan a hangja miatt úgy vélik, hogy ilyenkor az ujjak valóban megrepednek. Jó hír, hogy valójában a csontokat semmilyen kár nem éri. Az ujjropogtatás nincs hatással a csontokra, nem okoz bennük szakadást, repedést.

De akkor mi adja a sokak számára elviselhetetlen hangot?

Minden ízület között található ún. szinoviális folyadék, melynek az állaga a tojásfehérjéhez hasonló. Ez a folyadék a kenőanyag a csontok között, ami megkönnyíti a mozgást és aminek kulcsfontosságú szerepe van annak a bizonyos hangnak a jelentkezésében, amit ujjropogtatás közben hallunk. Annak ellenére, hogy úgy hangzik, mintha valami szilárd dolgot roppantanánk össze, valójában egy folyadék adja a hangot!
Az elmúlt évek vizsgálatai bebizonyították, hogy a ropogtatás hatására a folyadékban képződő vákuum adja a pattogó hangot. Az orvosok mindenkit megnyugtatnak, ez a szokás nem okozhat ízületi gyulladást sem.