Windows vs Linux: hogyan álljunk át az utóbbi rendszerre?

A Windows sokaknak tele va na hócipője, ezért egyáltalán nem furcsa, hogy egyre többen döntenek a Linuxra való átállás mellett. A Windows vs Linux harcában egyre inkább úgy tűnik, hogy utóbbi kezd kijönni győztesen, de vajon mik a tapasztalatok az átállás kapcsán? Mutatjuk!

Évtizedes sérelmek szólnak sajnos a Win alapú rendszerek ellen, éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy rohamosan növekszik a Linux rendszert futtatók száma. Ez valószínűleg annak is tudható be, hogy különféle alkalmazások, disztribúciók jelennek meg a platformon, így sokak számára igencsak kedveltté válik. Persze az átállás nem lehet könnyű, hiszen búcsút kell intenünk például a Office termékeknek, de a szerencsére a LibreOffice meglelő alternatívát kínálhat, sőt a Adobe termékeknek is egyre több jó minőségű barátja jelenik meg Linux alapokon. A Windows vs Linux harc továbbra is kiélezett, hiszen példának okán a nagyon hardcore játékosok nagy eséllyel nehezen térnek majd át Linux rendszerre, de ha munkára akarjuk használni, akkor talán még jobb megoldást is mint a Win alapú rendszerek.

Ha mégis a váltás mellett döntünk érdemes tájékozódni a Linux kiadások között, hiszen akad disztribúcióból bőven. Jó megoldás lehet sorra venni az összeset, megnézni az előnyeit, illetve hátrányait és alaposan átgondolni, hogy mivel ad nekünk többet ez a rendszer. A Windows vs Linux háború nagy eséllyel sosem ér majd véget, de talán így is van ez jól, hiszen mindkét rendszer mellett sorakoztathatunk fel bőven pro és kontra érveket is.

Persze a Linux mellett szól nagyban az ingyenesség, hiszen a Win rendszerek a legtöbb esetben fizetős szolgáltatások. Persze, ha gépet vásárolunk, akkor megkapjuk hozzá a szoftvert, ám a Linux mindenhogyan ingyenes, így ezzel egészen bizonyosan nem kell bajlódnunk. Sőt, a Linuxra a különböző szoftverek is ingyenesek, nem úgy, mint a Win esetében, ahol, amennyiben legálisan akarjuk használni, úgy az Office vagy az Adobe programok is pénzbe kerülnek.