12 dolog, aminek a funkciójára eddig biztosan nem jöttél rá! Olybá tűnik, hogy a sütő alatti fiók nem a tepsik tárolására készült eredendően

Körülvesz minket rengeteg olyan dolog, amiket bár használunk, elsiklunk afelett, hogy alaposan szemügyre vegyünk, így számos dolog jelentésével, céljával egyáltalán nem vagyunk tisztában. Pedig rengeteg hétköznapi tárgynak van rejtett titka vagy funkciója.

A Ketkes.com szerkesztősége most ezek közül néhányat bemutat, felfedve azok valódi funkcióját. Örömmel osszuk meg most olvasóinkkal ezeket az érdekességeket.

Ismeretlen tények

1. Rombusz a hátizsákon

Eredendően a rumbuszt (vagy négyzetet) rajta két vágással a turista hátizsákokra varrták, hogy oda lehessen rögzíteni a kötelet vagy karabinert. Mára ezt a funkcióját elvesztette és csak egyszerű díszként kerül fel a hátizsákokra.

2. Pompon a sapkákon

Valószínűleg benned is felmerült a kérdés, amikor elővetted kedvenc téli sapkádat, hogy vajon miért van rajta pompon? A pompon története egészen a XVIII. századig vezethető vissza, amikor is a hajókon szolgáló francia tengerészek sapkáikra pompont erősítettek, hogy az alacsony hajómennyezetbe ne verjék be a fejüket.

Később a hadsereg egyik jellegzetességévé vált. Az egyszerű közkatonát a tiszttől megkülönböztette a pomponok színe és alakja, továbbá ez mutatta meg azt is, hogy az adott katona melyik fegyvernem melyik ezredénél szolgál.

3. A nadrág élre vasalása

Milyen sok időbe telik, mire a hagyományos nadrágokat élre tudjuk vasalni. Az egészben viszont pont az a hatalmas paradoxon, hogy eredetileg éppen azért vasalták élre a nadrágokat, mert a szállítás során, ha meggyűrődött a nadrág, azt lehetetlen volt újra kivasalni.

4. Lyuk a nyalóka pálcikáján

Ennek az apró lyuknak egy, a kemény nyalókák gyártástechnológiája szempontjából fontos szerepe van csak, tudniillik, hogy maga a nyalóka ne fordulhasson le a nyalóka pálcikáján.

5. A tészta papírdoboza

Ha kibontod egy ázsiai gyorsétteremben vett étel papírdobozát, az egyfajta tányérrá alakul, amiből sokkal kényelmesebb enni.

6. Az „összenőtt” evőpálcikák

A városi legenda erről azt mondja, hogy az összenőtt pálcikák alátétként szolgálnak. Ezzel szemben a valóság sokkal prózaiabb: ezek egyszer használatos, eldobható evőeszközök, és ezzel, ti. az „összenövéssel” lehet ellenőrizni, hogy újak, azaz senki sem használta őket előttünk.

7. A cipők oldalán a lyukak

Ennek a két haszontalannak tűnő lyuknak is megvannak természetesen a maguk funkciói. Egyfelől biztosítják a láb jobb szellőzését, másfelől pedig fixen tartják a lábat. A kosárlabdázók belefűzik a cipőfűzőt, hogy a játék során az ne libegjen.

8. Lyuk a tollak kupakján

Ki nem rágott gyermekként tollkupakot? Viszont a gyermek egyúttal véletlenül le is nyelheti a tollkupakot. Hogy ekkor se történjen baj, azaz ne vezessen ez a kis baleset a gyermek megfulladásához, lyukat képeznek ki a tollak kupakján.

9. A Heinz ketchupos üvegen szereplő 57-es szám

Ez a talányos szám nem csak reklámcélokat szolgál a cég számára. Amennyiben a ketchup nem akar kifolyni az üvegből, az 57-es számra kell csapni tenyerünkkel, és a ketchup kifolyik.

11. A spagettis kanálon lévő lyuk

Ennek segítségével mérhetünk minden esetben pont egy adagnyi spagettit.

12. Erre való a sütő alatti kis fiók

A sütő alatti fiókot szinte mindenki tárolásra használja, pedig valójában nem arra való. Ennek a fióknak igazából van egy teljesen más funkciója is. Ez az alsó fiók azért van, hogy az ételt melegen tartsa. Amíg például elkészül a hús, addig a burgonyát ott melegen tudjuk tartani.

Ez történik akkor, ha egy gyártó az utolsó részletekig figyel az általa kibocsátott termékre. Írd meg nekünk a kommentrovatban, melyik volt a számodra meglepőbb ezek közül. és, természetesen ne felejtsd el megosztani ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel sem!