3 hasznos tipp az őszi nagytakarításhoz

őszi nagytakarítás

A tavasz és az ősz hónapjai széles körben népszerű időszakok a lakás rendberakásához. Ez nem is véletlen: ezek az átmeneti évszakoknak nevezett periódusok egyrészt alapvetően magukban hordozzák a készülődés hangulatát, másrészt tökéletes körülményeket biztosítanak a rendezkedéshez – nem nyaralás és munka között kell kapkodunk, és a felmosóvíz sem fagy be, ha egy alapos szellőztetéshez egyszerre nyitjuk ki a lakás ablakait. Itt az idő egy jó kis őszi nagytakarításhoz: olvasd el tippjeinket, hogy idén is simán menjen!

Szelektálj szigorúan!

Amíg a lakásban járunk-kelünk és takarítunk, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a dolgaink átválogatásáról sem. Ez azonban nemcsak a ruhákra és a kisebb tárgyakra vonatkozik: vegyük górcső alá a bútorainkat is! Ha például menthetetlen sérülés van az éjjeliszekrényen, vagy éppen ránézni is utálunk a könyves szekrényre, amit húsz éve nászajándékba kaptunk, érdemes komolyan elgondolkodni a cserén. Fontos azonban, hogy olyan bútorokat válasszunk, amelyek a évtizedeken át kiszolgálnak minket: ezért jó döntés, ha a lapra szerelt, tömeggyártott termékeket áruló óriási áruházak helyett megbízható gyártók kínálatából válogatunk.

Tipp: az AMI Bútorok több mint 24 éve gyárt kiváló minőségű, bio anyagokkal kezelt tömör fenyő bútorokat: érdemes körülnézni náluk! 

Ne vedd meg a világ összes tisztítószerét!

Teljesen felesleges minden egyes takarítási fázishoz külön tisztítószert vásárolni. A legtöbb felületi tisztítás például remekül megoldható egy kis mosogatószeres meleg vízzel: ha úgy kényelmesebb, nyugodtan tölthetjük ezt is szórófejes flakonba. Más feladatokhoz pedig bátran próbáljuk ki az egyre elterjedtebb hagyományos megoldásokat! Vízkő vagy penész esetén például a legjobb barátunk lehet az ecet vagy citromsav és víz elegye. A szódabikarbóna meglepően jó szőnyegtisztító, a mikró belsejére telepedett kosszal könnyűszerrel elbánik egy félbevágott citrom, a lefolyót pedig alaposan kipucolja ecet és szódabikarbóna kombinációja. Nyugodtan vessük be ezeket a módszereket, hiszen nincs veszteni valónk: pénztárcánk mellett környezetünket is kíméljük. Arra azonban ügyeljünk, hogy ezek a természetes szerek is ugyanolyan erősek mint bolti társaik, ezért viseljünk gumikesztyűt és ha szükségét érezzük, maszkot!

Oszd fel a munkát kisebb egységekre! 

Sokan nekivágunk a nagytakarításnak “ide nekem az oroszlánt is” életérzéssel, hogy aztán a nap végére kimerülten összerogyva szomorkodjunk azon, hogy még a felével sem végeztünk az elkezdett feladatoknak. Lássuk be, hogy egy ilyen projektet nem lehet néhány óra alatt letudni – ezért inkább hajtsuk végre kis részletekben! Sokkal alaposabb munkát végezhetünk így, kimerültség és alaptalan idegeskedés nélkül.