7 dekorációs tipp, amivel becsempészheted a természetet az otthonodba

A különböző lakberendezési divatirányzatok jönnek és mennek – a természet megjelenése a beltérben azonban olyasmi, ami valamilyen formában mindig trendinek számít. De nemcsak a divatimádóknak ajánlott becsempészni a természetet az otthonukba, hanem bárkinek: ennek a gyakorlatnak ugyanis számtalan pozitív hatása van ránk, emberekre.

Az alábbiakban kitérünk arra, hogy miért is tesz ez jót nekünk, illetve hogy milyen kisebb-nagyobb átalakításokat tehetsz te is azért, hogy a négy fal között is élvezhesd a természet adottságait. 

Miért épp a természet?

A természetes anyagokkal és elemekkel való dekorálás nem véletlenül népszerű világszerte. Már kutatások is bizonyították, hogy az otthonunkban közelebb kerülhetünk a zen-érzéshez azzal, ha ilyesmit építünk be az enteriőrbe. Legyen az egy fából készült borítás, egy akváriumszett vagy egy növényfal, az ember sokkal nyugodtabbnak érezheti magát általa. Az otthonunk igazi kis oázisnak érződhet, egy stresszmentes, kellemes, háborítatlan térnek a mindennapi rohanásban. Ha te is épp erre vágysz, mindenképp olvass tovább, hiszen most hét módszert mutatunk, amelyeket megvalósítva te is hasonlóképpen érezheted majd magad a lakásodban!

7 dekorációs tipp a természetes hangulatért

Természetesen nem azt mondjuk, hogy az alábbi ötletek közül mindet meg kell valósítanod otthon. Elég akár csak egy-egy kedvencet is kiválasztani az egyes helyiségekbe ahhoz, elérd a kívánt eredményt. 

Akvárium

A víznek már önmagában is van egyfajta nyugtató, relaxáló hatása. Emiatt remek választás lehet valamilyen vízzel operáló kiegészítő, például egy vibráló akváriumszett! Töltsd meg élő növényekkel, színpompás halakkal és mindenféle neked tetsző akváriumdekorációval. Rendszeres tisztítás és odafigyelés mellett egy egyszerűbb akváriumszett is az otthonod dísze lehet, miközben a látványa ellazít majd!

Természetes fény

A természetes fény nemcsak a környezettel képes csodákat művelni, hanem velünk emberekkel is. Jó hatással van a hangulatra, de még D-vitaminnal is ellátja a szervezetet. Éppen ezért otthon is érdemes figyelmet fordítanod rá: ne rejtsd el nehéz textilekkel az ablakokat, nyisd ki azokat és hagyd, hadd áramoljon be rajtuk a friss levegő és a napfény!

Növények

Ha már természetes fény, akkor növények! Nincs is magától értetődőbb módja a természet otthonodba való becsempészésének, mint a különböző növények beszerzése. Mielőtt azonban elárasztanád velük a helyiségeket, nézz utána, hogy melyiknek milyen igényei vannak! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy neked tetsző darab nem feltétlenül illik az otthonod adottságaihoz, akár fény- akár páratartalom-igényei miatt. Ha pedig már megvannak a kiválasztott típusok, nézz szét online: számtalan ötletet találhatsz a cserepes növények kreatív elhelyezéséhez. 

Natúr fa

A fák a természet ajándékai – használjuk őket! Persze azért nem mindegy, hogy milyen formában jelenítjük meg: kerüljük a túlságosan feldolgozott, színes alapanyagokat, inkább a natúr, kezeletlen fát részesítsük előnyben! Mindegy, hogy polcokat vagy kisebb kiegészítőket szerzünk be ennek jegyében, páratlan hangulatot árasztanak majd.

Csempe helyett…

A vizesblokkal ellátott helyiségekben csempét szokás használni, egész egyszerűen ez a bejáratott szokás. De mi lenne, ha te egy kicsit tovább gondolnád? Akár a fürdőszobában, akár a konyhában bátran alkalmazhatsz kőből készült burkolatokat is a felületeken. Ezzel nemcsak egyedi, különleges hatást kelthetsz, de még a természetet is hatásosan megjelenítheted.

Természetes színek

Mi sem egyszerűbb, mint néhány, természetben is megtalálható színnel feldobni az otthonod enteriőrjét. Persze nem azt mondjuk, hogy most azonnal fogj hozzá az összes helyiség átfestésének, inkább csak azt, hogy itt-ott bátran alkalmazhatod a nyugtató zöldet, a könnyen kombinálható homokszínt vagy éppen a barátságos barnát. És nem kizárólag a falakban kell gondolkodnod! Bármelyik bútorodat vagy akár a csempéket is átszínezheted, de a bútorbvlasztásnál is szem előtt tarthatod ezeket az árnyalatokat. 

Organikus apróságok

Amennyiben nem szeretnél túl nagy átalakításba fogni, egy-egy kisebb változtatást is eszközölhetsz a természetesség jegyében. Szerezz be például valamilyen kisebb rattan bútort, amit kiegészíthetsz néhány organikus anyagból készült, naturális színű textíliával! Keress sásból vagy bambuszból fonott lámpaernyőket, fából készült képkereteket vagy tárolókat!

Formáld az ízlésed szerint!

Mindezzel nem arra szerettünk volna utalni, hogy rúgd fel az otthonod teljes dizájnját és az egészet alakítsd át. Sokkal inkább az a lényeg, hogy fogd a természetes stílus azon elemeit, amelyek neked is tetszenek, és építsd be őket az alapba, ami jelenleg is adott. Így megmaradhat a neked tetsző, otthonosnak számító stílus, miközben a természet nyugtató ereje kiegészíti azt.