9 csodás csemege szilveszterre! Remek vendégváró!

A legjobb falatok szilveszterkor, az ínycsiklandó csemegékkel mindenképpen csak nyerhetsz! Egészen biztos, hogy nem lesz rá panasz :)

Mogyorós sütemény

140 g lisztet, 140 g cukrot, 80 g vajat, 1 evőkanál tejfölt, 110 g darált mogyorót, kevés reszelt citromhéjjal összedolgozunk. Kinyújtva tepsibe rakjuk, barackízzel megkenjük, 6 tojásfehérje habját elkeverjük 160 g vaníliás cukorral és 160 g darált mogyoróval. Az egészet rákenjük a barackízzel megkent tésztára és lassú tűznél megsütjük. Rudacskákra vágjuk.

Sós mandula pezsgő mellé

Rendkívüli ünnepi alkalmakkor, amikor pezsgő is kerül az asztalra, a borok és a pezsgő mellé sós mandulát szoktak felszolgálni. Jobban csúszik rá a bor, és állítólag a részegítő hatását is ellensúlyozza. A mandulát leforrázzuk, héjából kinyomjuk és olajban szép világossárgára pirítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük az olajból, és egy fehér itatós papíron lecsöpögtetjük. Aztán tálba rakjuk, és erősen megsózzuk. Tea mellé is kitűnő.

Grillage

Fél kg porcukrot világosra pirítunk, majd belekeverünk fél kg darabosra vagdalt diót, mandulát, vagy mogyorót és azzal is kavargatjuk, ügyelve arra, hogy a cukor ne barnuljon meg túlságosan, mert akkor keserű lesz. A masszát olajozott márványlapra, vagy megvizezett deszkára öntjük, és beolajozott nyújtófával ceruzavastagságúra nyújtjuk. Vizes késsel még melegen felvágjuk kisebb rombusz alakokra.

Törökméz

250 g mézet, 250 cukrot fél pohár vízzel addig főzünk, amíg karamellizálódik a mézes, cukros keverék. 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk és habverővel keverve, vékonyan belecsurgatjuk a forró cukorszörpöt. Ha a belőle vett próba olyan ruganyos, mint a gumi, akkor a törökméz elkészült. Ekkor diógerezdeket keverünk bele. Ha lágy volna, akkor a habüstöt a masszával egy lábas forró vízbe tesszük, de úgy, hogy az üst a lábast teljesen befedje és lassú kevergetés mellett addig főzzük, amíg a kivett próba már egészen gumiszerű. Ekkor jó vastagon rákenjük egy karlsbadi ostyára, a tetejére másik ostyalapot teszünk és az egészet két deszkalap között préseljük, kb 5 kilogrammos súllyal a tetején másnapig. Akkor nedves, éles késsel feldaraboljuk és zsírpapírba csomagoljuk.

Tükörtojás

Csodálkozás ül ki a vendégek arcára, amikor a háziasszony a délutáni tea, vagy a fekete után egy nagy tál tükörtojást helyez el az asztalon. De a csodálkozás csak addig tart, amíg a vendégek rá nem jönnek, hogy amit ők tükörtojásnak néznek voltaképpen igen ízletes csemege. Készül pedig ez a „tükörtojás” a következőképpen: elkészítjük az egyszerű linzer lapocskák című receptben megadott tésztát. Egyórai pihentetés után késfoknyira kinyújtjuk és 7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Tojással megkenve szép világossárgára sütjük. A lapocskákat kihűlés után félujjnyi vastagon bekenjük cukrozott tejszínhabbal és egy tálon elrendezve, mindegyiknek a közepére frissen főtt, vagy télire eltett fél barackot teszünk. Ügyeljünk rá, hogy a tejszínhab a lapocskákat teljesen beborítsa. Csak hámozott, főtt barackból lehet csinálni. De akkor a csalódás tökéletes. A megkent lapocskákat ajánlatos tálalásig hűtőszekrényben tartani, de a fél barackokat csak közvetlenül tálalás előtt tegyük rájuk. Akkor a barack megtévesztésig hasonlítani fog a friss tojássárgájára.

Csokoládészalámi

3 rúd, kevés vízben felolvasztott csokoládét elkeverünk 2 egész tojással, 250 g porcukorral, 250 g darált dióval, 100 g kockára vágott birsalmasajttal és 100 g félbevágott, hámozott mandulával. A masszát erősen megcukrozott deszkán szalámi alakúra formáljuk, porcukorban meghempergetjük és néhány napig fehér papírban szárítjuk. Felszeletelve adjuk asztalhoz.

Májgombóc

200 g cukorból, kevés vízzel sűrű szirupot főzünk, összekeverjük 200 g pörkölt, darált mogyoróval. Golyókat formálunk belőle és reszelt csokoládéba, vagy csokoládédarában meghempergetjük őket. Csokoládédara: megpuhított csokoládét még melegen elkeverünk kevés hideg vízzel és átnyomjuk egy durvább szitán, megszárítva használjuk fel.

Csokoládés golyók

120 g reszelt csokoládéból, 100 g porcukorral, 100 g pörkölt, darált mandulával, 1 evőkanál nagyon erős feketekávéval és diónyi vajjal masszát gyúrunk. Golyócskákat formálunk belőle, amelyeket porcukorban meghengergetünk.

Ördögpirulák

250 g cukorból, 1 evőkanál kakaóból, 50 g darált mandulából, mogyoróból, vagy dióból, kevés vízből és annyi kekszporból, hogy gyúrható lágy massza legyen, golyókat formálunk, és csokoládédarában, vagy reszelt csokoládéban meghempergetjük őket. Ha kissé megszikkadtak, minyon papírokba rakjuk őket. Az íz javítására tehetünk bele 30 g átdarált, vagy apróra vagdalt cukrozott narancshéjat is.