A cipész szakmától a milliomosokig: hogyan alapított egy szegény zsidó egy egész üzleti birodalmat?

Egy egyszerű cipész volt, és szorgalmasan félretette a pénzt. Tette mindezt az ’50-es évekig, amikor úgy döntött, hogy a felhalmozott pénz elegendő, megnyitotta sajt üzletét…

A Timberland cég termékei, különösen a sárga bakancsaik, világszerte ismertek lettek. Kevesek előtt volt ismert akkoriban, hogy a világhírű céget egy odesszai zsidó, Nathan Schwartz alapította!

Nathan Schwartz 1902-ben született Odesszában, egy zsidó családban. Édesapja kis jövedelmű cipészként dolgozott. Az első világháborút megelőzően szülei a jobb élet reményében elhagyták országukat és az Egyesült Államokban, Bostonban telepedtek le.

A szülők mintájára, a fiatal Nathan is elsajátította a cipész szakmát. Amikor betöltötte a 16. életévét egy kis műhelyben kapott munkát. Ott Schwartz vágta a bőrt, vágta a talpakat és a talpbetéteket, varrta a cipőket, szorgalmasan dolgozott, és tette félre a pénzt…

Már az ’50-es évekre sikerült megtakarítani annyi pénzt, ami elégnek ígérkezett egy saját vállalkozás elindításához. 1952-ben felvásárolta az akkor teljesen ismeretlen alabamai cég, a The Abington Shoe Company részvényeinek felét. Ekkor és ott kezdődött el hősünk világraszóló pályafutása!

Mindössze 3 év után Nathan Schwartz teljesen megvette a céget. A cég üzleti tevékenysége jól ment, de eleinte nem tűnt ki a hasonló vállalkozások közül, az akkori kor jellegzetes cipőit gyártotta. Ez a periódus 10 évig tartott, de a vállalkozás vezetője ezalatt nem volt tétlen.

Schwartz és fiai minden nap azon törték a fejüket, hogyan lehetne mind tökéletesebb cipőt készíteni. Álmodtak olyanról, hogy vízálló cipőt készítenek, de az akkori kor technológiája ezt nem tette lehetővé. Kísérletezni kellett, és meg kellett találni a megoldást a problémákra.

A radikális változás akkor következett be, amikor a szerény Schwarz manufaktúrában rájöttek arra, hogyan lehet egy speciális prés segítségével egyszerűen és olcsón egyesíteni a cipő gumi talpát és a bőrből készült felső részét. Most már lehetséges volt sekély pocsolyákban járni, anélkül, hogy félni kellett volna attól, hogy a lábbeli azonnal beázik!

A cég eladásai meredeken emelkedni kezdtek, de Nathan nem gondolta, hogy a babérjain kellene pihenni, hanem továbbra is csak arra gondolt, hogyan tudná javítani a termékeket, és hogy „száz százalékban vízálló cipőt” készítsen.

„Tíz éves voltam akkoriban” – emlékszik vissza Jeffrey Schwartz, a Timberland márka jelenlegi tulajdonosa, Nathan unokája. „Apám gyakran eltűnt a gyárban, és otthon is állandóan arról beszélgettünk, hogyan lehetne vízállóvá tenni a Timberland cipőket, hogyan készítsünk olyan bőrt… További téma volt akkortájt, hogy a pamutfonalak nem elég jók és nylonra van szükségünk, hogy a varratok rugalmasak, ugyanakkor tartósak is legyenek, ezért háromszoros varratokra van szükség. Az a tény, hogy a cipőfűző karikáinak, amiken keresztül a cipőfűzőt befűzzük, fémnek, de nem vasnak kell lenniük, hogy ne rozsdásodjanak be a víztől… Aztán végül a történelmi pillanat akkor érkezett el, amikor apám hazahozta az első ilyen Timberland cipőt. De akkor felkiáltott a bátyám: „Soha nem fogok ilyen dolgot viselni. Hiszen ez sárga!” A mielőbbi termelés megkezdése érdekében senkinek eszébe sem jutott, hogy a cipő színére is hangsúlyt kell fektetni…”

Bárhogy volt is, de tény, hogy sárga színű cipőkkel jutott el a Timberland bakancs a London Design Múzeum kiállítására, és azóta ez a szín lett a márka hagyományos színe, ami egyben végjegyévé és ismertetőjegyévé is vált. A világos bőrön egyszerűbb volt bizonyítani a termék előnyeit: minden szennyeződés észrevehető, ami a mosás után hatékonyan eltűnik.

A sárga cipők hírneve gyorsan elterjedt az egész világon, és mostantól ez a szín határozottan hozzátartozik a Timberland márka arculatához. 1978-ban az Abington Shoe Company-t Timberland Co.-nak nevezték át. 10 évvel később a vállalat bővítette a termelést, a kezdetektől gyártott cipőkön kívül már ruhákat is előállítanak.

Ma a Timberland egy globális vállalat, amelynek székhelye Bostonban (USA) van. Az európai iroda székhelye Londonban, az ázsiai – Tokióban található.

„Számomra az üzlet személyes ügy is, mivel a Timberland a mi családi vállalkozásunk. Apám a gyárban bármilyen berendezésen képes volt dolgozni. Még akkor is, amikor szabadidejét töltötte, egy darab bőrt fogott a kezébe, és azon gondolkozott, hogyan lehetne jobbá tenni a cipők minőségét. Ezért jogosan elmondhatjuk, az üzletünkbe valóban szívvel lélekkel benne vagyunk mi is”- mondja Jeffrey Schwartz.