A gyermekvédő alapítvány felháborodva állítaná le a szurikáta halálát okozó fiút szidó kommentáradatot

Hétfőn mindenhol lehetett arról olvasni, hogy a Kecskeméti Vadasparkban szörnyű eset történt. Egy osztálykiránduláson résztvevő fiú a többszöri tiltások ellenére benyúlt a vemhes szurikáta ketrecébe, és amikor az megharapta a kezét, a fiú földhöz csapta, az állat pedig azonnal elpusztult.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány megelégelte a fiút bűnösnek kikiáltó kommenteket és közleményt adott ki az ügy kapcsán:

“…a gyereket (és szüleit) minimum meg kell verni, földhöz kell csapni (hiszen a szurikátával is az történt), mi több, ennek a gyereknek meg sem kellett volna születnie.”

A gyermekvédő alapítvány éppen az ilyen tartalmú kommentek ellen emelte fel a szavát. Szerintük ugyanis rendkívül nagy súllyal bír, hogy hogyan reagálunk és mit szűrünk le a történtekből. Figyelmeztetnek arra is, hogy az erőszak a sérült emberi kapcsolatok okozója.

Példaként a következőt fogalmazták meg:

“Magyarországon évente közel 40.000 közlekedési baleset történik, amiből több mint 1000 a halálos kimenetelű. Ezeket mind felnőttek követik el, általában úgy, hogy megszegnek valami szabályt. Egy szabályt, amit előre mondtak nekik: ne menj gyorsan, add meg az elsőbbséget, ne igyál ha vezetsz, stb. Ha ezeknél a cselekményeknél is ugyanúgy reagálnánk, mint most, évente 40.000 felnőttnél kellene nyilvános megszégyenítést, ilyen-olyan testrészek eltörését, fejbeverést alkalmazni, hátha megtanulják belőle a jobbkéz szabályt. De mégsem ezt tesszük.”

Az eset után két nappal megtörtént a szurikáta boncolása. Az elemzésből kiderült, hogy Zara két utódot várt, elpusztulását pedig aortarepedés okozta. Erről a vadaspark közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot.