A kutatók azt mondják, a kertészkedés a legjobb orvosság

Mindenkinek ajánlják!

Aki kertészkedett már, az biztosan ismeri azt a kellemes fáradtságot, amit egy kertben eltöltött nap okoz. A legtöbben ilyenkor – a fáradtság ellenére – úgy érzik, feltöltődtek, új energiákat kaptak. Kétségtelen, hogy a  szabadidős tevékenységek boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesznek minket, épp ezért akár gazolással, ültetéssel, ásással, vagy kapálással töltjük időnket, jobban járunk, mintha egész nap csak lógatnánk a lábunkat, vagy napoznánk. (Bár kétségtelen, hogy olykor mindenkinek szüksége van passzív pihenésre is.)

Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint a rendszeresen kertészkedők jobb egészségi állapotnak örvendenek: A vizsgálatban résztvevő kerti munkát végzők körében ritkább volt a szívproblémák, a mozgásszervi betegségek, a túlsúly, és a daganatos betegségek előfordulása. Az idős emberek számára a kertészkedés emellett enyhíti az időskori demencia tüneteit, és csökkenti a magány érzetét is.

A kutatók továbbá rámutattak arra is, hogy – kortól függetlenül – az életünkben bekövetkező mélypontokat, nagy veszteségeket is könnyebb feldolgozni a jó levegőn végzett munka segítségével.

Az még nem teljesen tisztázott, hogy maga a kerti munka, vagy esetleg a napon töltött több idő miatt magasabb D-vitamin szint okozza-e közvetlenül az egészségi állapotra gyakorolt pozitív hatást. A tanulmányban kételkedők szerint a kertészkedés egyfajta „úri hobbi”, amit leginkább azok művelnek, akik kertes házban élnek, vagyis az átlagnál feltételezhetően jobb az életszínvonaluk, ebből fakadóan pedig egészségi állapotuk is. Ezt a véleményt azonban sokan vitatják. Szerintük a kertészkedést egy kis erkélyen, vagy ablakba kitett virágládában is el lehet kezdeni, nincs szükség tehát komoly anyagi áldozatok meghozatalára ahhoz, hogy belevágjon az ember.