A kutatók búcsút mondanak a dialízisnek, feltalálták a bionikus vesét!

A természetes gyógymódok nagyon fontosak, de néha a modern technika hasznosabb lehet. A dializált betegek nem tudnának élni a dialízis nélkül, néha éveken át várniuk kell az új vesére és ezáltal az egészséges, könnyebb életre. Azonban úgy tűnik van egy megoldás, ami segíthet a betegeken. A University of California, at San Francisco (UCSF) kutatói kifejlesztették a világ első bionikus veséjét, amely könnyedén helyettesítheti a sérült vesét.

A bionikus vese úgy működik, mint az igazi vese, bár számos mikrocsipből áll. Ahogy a vesék, úgy a bionikus vese is kiszűri a méreganyagokat a vérből. Willian Vanderbilt Fissels és Shuovo Roy a Californiai Egyetem kutatói mutatták be a találmányt, amely új reményt nyújthat több millió dializált vesebetegnek. Mi van akkor ha a szervezet elutasítja a bionikus vesét? A tudósok azt mondják, hogy a kilökődés esélye nulla! Hihetetlen, ugye?

Ez azért van, mert a bionikus vese, vesesejtekből áll. Az első prototípus akkora mint egy kávéscsésze. A projekt csodálatos hír minden dializált betegnek!

A projektet 2015 novemberében az Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering 6 millió dollárral támogatta. A kutatók nagy reményeket fűznek a bionikus veséhez, a vezető Dr. Victor Gura reményei szerint 2 év múlva már forgalomba kerülhet a találmány.