Napkollektor palackból, zseniális találmány, amit a nyugdíjas szakember talált fel!

A napkollektoros rendszerek egyre elterjedtebbek napjainkban, elsősorban azért mert szeretnénk vigyázni a minket körülvevő környezetre, másodsorban pedig szeretnénk pénzt spórolni, a zseniális környezetvédelmi megoldásokkal. Azonban ezek a rendszerek nem olcsóak.

13 évvel ezelőtt a Brazíliában élő Jose Alano nyugdíjas szerelő szakembernek, sikerült megépítenie egy napkollektort műanyagpalackokból. Rövid időn belül Brazíliában közkedvelt lett ez a találmány.

Ez az ötlet akkor született meg Jose Alano fejében amikor az udvarán összegyűjtötte a műanyagpalackokat és a tejes dobozokat újrahasznosítás céljából. Mivel értett a napkollektoros rendszerek működéséhez felesége segítségével készítettek egy alternatív panelt 100 db műanyagpalack és 100 db tejes doboz felhasználásával.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

A találmány azonnal sikert aratott és Jose Alano egyre több díjat nyert amelyet az újságok és az ökológiai szervezetek ajánlottak fel neki.

Hogyan is működik a palackból készült napkollektor? Jose Alano ugyanazt a technológiát használta a napelemek készítéséhez, amelyet több féle napkollektoros rendszer működtetésénél alkalmaznak ez pedig a termosifon. A rendszer alapja a víz: a meleg víz amely kevésbé sűrű ezért a felszínen marad, időközben a hideg víz amely sűrűbb és nehezebb leszáll.

Alamo számításai alapján az egy személynek szükséges víz felmelegítéséhez egy négyzetméter nagyságú panel elegendő. Kicsit konkrétabban, Alamo egy hordót használt vizes tartálynak, amelyen keresztül táplálta a flakonokból készített panelt, a víz felmelegszik a napsugaraktól majd felfelé kering ahol a csövek vannak elhelyezve a zuhany működéséhez. A karton dobozokat és a PVC csöveket feketére festette, hogy vonzzák a meleget, a panel pedig legalább 30 cm távolságra kell legyen a tartály aljától, úgy ahogy a következő fotón látható.

Alamo azt mondja, hogy a palackokat öt évente cserélni kell, mert ahogy telik az idő a napsütés megviseli őket.

A videóban megismerheted Alamo találmányát: