A kutatók szerint majdnem minden szülőnek van kedvenc gyereke, de ezt nem vallják be

Lehet, hogy a szülők nem ismerik be, akárhányszor is kérdezzük tőlük, de van esély arra, hogy minden szülőnek legyen kedvenc gyermeke. Ezt a dolgot nem is érdemes feszegetni a szülőkkel, mert úgyis azt fogják válaszolni, hogy mindegyik gyereküket egyformán szeretik.

Mindegy mikor születtél te azt fogod gondolni, hogy a szüleid kedvence a testvéred. Ha te vagy a nagyobb akkor úgy gondolod, hogy a kisebbik testvéred a kedvenc, a legkisebb gyerek pedig azt gondolja, hogy a  nagyobbik testvér a szülei kedvence. Egyik gyerek sem gondolja azt, hogy ő a kedvenc. Egy tanulmány azért lett elvégezve, hogy kiderüljön kinek van igaza. Ebben részt vett 384 testvér, akik között a korkülönbség nem volt több mint 4 év. A kutatók több kérdést is feltettek azért, hogy meg tudják ki részesült differenciált bánásmódban.

Az egyik kérdés az volt, hogy ki hogyan érezte, hogyan voltak kezelve a szülők részéről, és azt is megkérdezték tőlük ugyanekkor, hogy a kutatás során éreztek-e differenciált bánásmódot. Ha a válasz igen volt, akkor a résztvevőktől megkérdezték azt is, hogy befolyásolta-e ez a dolog őket abban, hogy higgyenek magukban gyerekkorban és majd később felnőttkorban. Nem csak iskoláskorúak vettek részt ebben a tanulmányban, ezeknek a testvéreknek a szüleit is megkérdezték arról, hogyan is éreztek a gyerekeikkel kapcsolatban.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

A kutatás eredménye az lett, hogy a szülőknek tényleg van kedvenc  gyermekük. A szülők 70 százaléka és az anyák 74 százaléka bevallotta, hogy van kedvenc gyermekük. Mindezekkel együtt az eredmények eléggé különbözőek lettek, a fiatalabb testvérek gyakran azt érezték, hogy a szülők inkább az idősebb testvéreket szeretik jobban és ez befolyásolta az önértékelésüket mert úgy érezték, hogy ők nem érik el azt a szintet mint az idősebb testvéreik.

Az idősebb testvérek pedig úgy érezték, hogy ők magasabb szinten vannak a magabiztosság szempontjából mert előrébb jutottak, mint a fiatalabb testvéreik, megtanultak vezetni, több tapasztalatuk van, stb. Ezért ők jobbnak érezték magukat mint a testvéreik. Az idősebb testvérek beismerték azt, hogy úgy érezték ők a szülők kedvencei, mert ők értek el sikereket először az életben. Ez a kutatás azt bizonyította, hogy egyes testvérek tudják azt, hogy ők a kedvencek. Mindez csak egy tanulmány eredménye volt, ami nem jelenti azt, hogy minden családra érvényes. Sok dolog van ami miatt egy gyerek a szülők kedvence lehet, általában egy testvér örül annak, ha a testvérének jó kapcsolatban van a szülőkkel.

Soha nem lehet tudni, hogyan alakul a későbbiekben a család dinamikája, nem garantált, hogy mindig a nagyobbik testvér lesz a kedvenc. Mindezzel együtt a nagyobbik testvérnek több esélye van arra, hogy szorosabb legyen a kapcsolata a szülőkkel. Ez nem azt jelenti, hogy a szülők nem hibáznak amikor megszületik az első gyerekük, sőt ilyenkor történik a legtöbb hiba mert nincs tapasztalatuk a gyereknevelésben, hiszen még nem volt gyerekük. A második gyerek születésénél már egyszerűbb a dolog. Vannak olyan szülők akiknek titokban van kedvenc gyereke, de nem lehet általánosítani. Minden szülő szereti a gyermekét és ezt semmi sem változtathatja meg, ezért arra törekedjetek, hogy jó kapcsolatot ápoljatok a szüleitekkel.