A megfelelő mixert keresi? Ezt olvassa el!

mixer
mixer

A mixer a konyha alapfelszereltségének számít. Akár néhány ezer forintért hozzájuthatunk egy-egy belépőkategóriás termékhez, de vajon jól járunk-e az olcsó megoldásokkal? Mutatjuk, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha mixert szeretnénk vásárolni.

Be kell vallanunk, hogy a néhány ezer forintos konyhai kisgépek kiválasztására nem fordítunk túl nagy figyelmet… Persze ennek az lehet a vége, hogy hosszú éveken keresztül használunk egy olyan eszközt, ami tulajdonképpen nem is felel meg az igényeinknek. Érdemes tehát kicsit alaposabban megfontolni a döntést, ha ilyen gépet vásárlunk.

Többféle szerkezeti kialakítással találkozunk; ezek közül mindenképpen érdemes kiemelni a klasszikus kézimixert és a botmixert. A kézimixer egyszerűen használható eszköz, ami remek szolgálatot tesz habverés, tésztagyúrás és süteménykrémek készítése során. Dagasztáshoz és gyakoribb felhasználáshoz mindenképpen érdemes olyan típust választani, ami saját tállal és állvánnyal rendelkezik. A botmixer abban az esetben tesz remek szolgálatot, ha gyakran készítünk pürés ételeket. A kisgyermekek imádják az így készített gyümölcs- és zöldségpüréket. A botmixer remek szolgálatot tesz magvak darálása és vagdalása során is.

Ha a számunkra ideális mixert keressük, érdemes megvizsgálnunk néhány dolgot… A legalapvetőbb kérdés, hogy mennyit fogjuk használni a készüléket. Értelemszerűen abban az esetben érhetjük be a legolcsóbb mixerrel, ha csak ritkán vennénk elő a szekrény mélyéről. Ha rendszeresen készítenénk finomságokat a családnak, abban az esetben el kell felejteni a néhány ezer forintos árkategóriát.

Persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy mire szeretnénk használni a gépet. Ha kizárólag tojáshabot szeretnénk verni, nincs szükségünk csúcskategóriás készülékre, de ha sűrűbb tésztákat is keverni szeretnénk, jobban járunk egy erősebb géppel.

Ezeket is tartsuk szem előtt a kiválasztásnál…

Noha a legtöbb háztartási gép esetében a motorteljesítménynek nincs nagy szerepe, a mixereknél nem elhanyagolható ez a szempont. Maga a teljesítmény azért mérvadó ezeknél a készülékeknél, mert szükséges a nyomaték átadásához, ami hozzásegíti a gépet a megfelelő munkavégzéshez. Gondoljunk bele, mekkora forgási sebességre van szükség a tojáshab kikeveréséhez, illetve mekkora nyomaték szükséges egy sűrű tészta kikeveréséhez.

A két feladat teljesen más, a mixernek azonban mindkettővel meg kell birkóznia. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy az alacsony motorteljesítménnyel rendelkező készülékek rendkívül hamar túlmelegedhetnek, így gyorsan tönkre is mehetnek. Általános otthoni használatra nem érdemes nagy teljesítménnyel rendelkező mixert választani, a legkisebb teljesítményűeket azonban kerüljük el!

A fordulatszámra is érdemes némi figyelmet fordítani. Érdemes tudni, hogy a fordulatszám fordítottan arányos a nyomatékkal, vagyis habverésnél nagy fordulatszámhoz kis nyomaték társul, sűrű tésztakeverésnél pedig kis fordulatszám mellett nagy nyomatékot használunk. Szinte mindegyik mixer esetében találunk kapcsolót, ami a fokozatok változtatását teszi lehetővé; ha túl kevés fokozat áll rendelkezésre, félő, hogy nem tudjuk megválasztani az ideális fordulatszámot és nyomatékot…

Ha elkerüljük a legolcsóbb készülékek kategóriáját, egészen biztosan olyan mixert fogunk választani, ami könnyen összeszerelhető, kényelmes fogással rendelkezik, és még az önsúlya sem túl nagy. A jobb készülékek gyakran turbófokozattal rendelkeznek, ami jó szolgálatot tesz a tojáshab elkészítésénél. A kézimixerekhez rendszerint dagasztókar is adnak, ami csavaros kialakításával ideális megoldás a kelt tészták dagasztására. Néhány kézimixerhez tálat is mellékelnek a gyártók.