Keto diéta – mi is a keto, és hogyan érdemes csinálni?

keto diéta
keto diéta

Az egyik legfelkapottabb diéta jelenleg a ketogén vagy keto, azaz fehérje diéta. Népszerűsége annak köszönhető, hogy kizárja az étkezésből a sokak szerint kedvezőtlen hatású szénhidrátokat , cserébe viszont a zsír- és fehérjebevitel kap hangsúlyt. Ha azonban nem figyel oda a diétázó, könnyen pórul járhat, és a fogyás vagy izomtömeg növelése nem fog bekövetkezni. Nézzük, mire lesz szükségünk, ha bele akarunk vágni a keto diétába!

Bemutatkozik a Keto

A keto diéta a ketózisról kapta a nevét. Ez egy természetes anyagcsere-folyamat elnevezése, amikor a szervezet a hiányzó szénhidrát helyett a zsírraktárokhoz nyúl, és ebből szabadít fel energiát. Ez az állapot bizonyos ideig fenntartható, és segíti a szervezetet abban, hogy hatékony legyen a fogyókúra. A magasabb fehérje- és zsírbevitel pedig ellensúlyozza a koplaló állapotot, hiszen segíti az étvágy csökkentését, és telített érzést hagy maga után.

Fontos szempontok

A legegyszerűbb az, ha egy dietetikus vagy az étrend tervező segítségével alakítjuk ki étrendünket. Ez motiválni fog bennünket, elkötelezettebbek leszünk, hiszen pontosan meg lesz szabva, milyen ételeket ehetünk az adott héten. 

Fontos, hogy szénhidrátot ne, vagy csak minimálisan fogyasszunk, tehát tiltólistára kerül a cukor, a tészta, és a különböző lisztfélék is. Helyette fektessük a hangsúlyt a tejtermékekre és diófélékre. Ha valaki tejérzékeny, érdemes a tejet és a tejtermékeket fehérjeporra cserélni, ami nem csak segíti a megfelelő tápanyagbevitelt, de eltelít és az izomzat épülését is támogatja. 

A keto diétánál bátran ehetünk egészséges zsírsavakban gazdag ételeket, mint a héjas termésűek (pl. diófélék, mogyoró), valamint nyugalommal ehetünk húst vagy akár bacont, természetesen mértékkel. A tojás és a zöldségek is mind jó barátaink, utóbbinál arra figyeljünk, hogy keményítőt ne tartalmazzon. A gyümölcsök közül a bogyósokat válasszuk, mert ezek fogják kellő rosttal és vitaminnal ellátni szervezetünket, viszont alacsony fruktóz és glükóz tartalmuknak köszönhetően még összhangban vannak a keto szabályaival.