A pehelykabátok megfelelő ápolása

Manapság egyre több olyan téli ruházat van, amelyek tartósabb megoldást nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy például egy kabátot nem szükséges évente cserélnie, hiszen az anyagának köszönhetően, jóval tovább bírja a mindennapos használatot. Ilyen a pehelykabát, amely igen komfortos tud lenni, azonban nagyon nem mindegy, hogyan és miként ápolja azt.

Ebben a cikkben segítünk abban, miként kell bánni egy ilyen remek kabáttal!

A pehelykabátok eredete és fajtái

Az emberiség már több évszázaddal ezelőtt felismerte, hogy milyen előnyei vannak a tollnak és a pehelynek. Mivel igen jó hőszigetelő tulajdonságuk van, így nemcsak paplanokhoz és párnákhoz, hanem ruházati cikkekhez is elkezdték használni. Így jöttek létre a pehelykabátok, amelyek még egy csípős téli reggelen is melegen tartják a testet.

Napjainkban igen sokféle változattal találkozhat, hiszen vannak vastagabban, illetve vékonyabban töltött termékek egyaránt. Ezek a tulajdonságok azok, amelyek meghatározzák a hőszigetelő tulajdonságok. Nem árt tehát ügyelni arra, ha már kiad egy nagyobb összeget egy kabátra, az milyen vastag, mennyire tartja majd melegen a téli hónapokban. 

Vannak hétköznapi használatra gyártott modellek, amiket általában normál pehellyel töltenek meg. Emellett akadnak extrém körülményekre tervezett darabok is, amiket viszont már a lehető legjobb minőségű, kézzel válogatott libapehellyel töltenek meg. Mivel hazánkban nem annyira erősek a telek, így kiváló választások utcai használatra, de nyugodtan magával viheti outdoor tevékenységre egyaránt. 

Ezekre ügyeljen a viselésük során!

Mindenképpen figyeljen arra, hogy a pehelykabátokat ne érje túl sok víz. Ezeket nem arra találták ki, hogy megvédje a viselőjét az esőtől és a hótól. Ha viszont mégis úgy adódik, hogy nem vitt magával esernyőt és csurom vizes lett az egész ruha, akkor minél előbb szárítsa meg úgy, ahogy azt a címkén látja. 

Emellett ügyeljen arra, hogy a folyamatos felületű terhelés könnyen tönkre tudja tenni a töltetet, így azon a területen nem lesz túl jó a hőszigetelés sem. Kerülje tehát a gyakori hátizsák és válltáska viselését, amennyiben pehelykabátot válasz magának. 

Hogyan tisztítható a pehelykabát?

Ezt a változatot ugyanúgy moshatja otthon, mint bármely másik kabátot. A gépbe azonban kizárólag a pehely tisztítására gyártott mosószerrel szabad, mindenféle adalékanyag nélkül. Mielőtt kimossa, mindenképpen végezzen el egy üres mosást és ne feledje el kiöblíteni az adagolót sem. Ezek ugyanis mind tartalmazhatnak maradványt, ami nem tesz jót a pehellyel töltött ruhának. 

Tisztítás előtt ráadásul mindenképpen érdemes felhúzni a cipzárakat, rögzíteni a tépőzárat, a zsebeket pedig teljesen kiüríteni. Ha teheti, használjon hozzá mosózsákot, így megóvhatja a vékonyabb külső réteget a túlzott kopástól. Maximum 40 fokon és kímélő programmal indítsa el, végül pedig ne csavarja és ne centrifugázza túl. Szárítsa szabad levegőn, radiátor környékén, ez lesz neki a legjobb.