A rendőrség közleményben üzeni: csak a honosított autóknál kéri a rendőr a műszaki vizsgát igazoló papírt

Sok cikk jelent meg a vasárnaptól hazánkban is életbe lépő változással kapcsolatban, ám ezek egy része nem közöl pontos információkat. Ezután sem kell minden autósnak magánál tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt, mert igazoltatáskor a rendőr csak azon autók esetében kéri a forgalmi mellé ezt a papírt is, melyek honosítottak.

Az 5/1990-es KöHéM rendeletet módosító jogszabály tehát kizárólag a honosított, azaz külföldről hazánkba behozott járművekre vonatkozik. Erre pedig azért van szükség, mert nagyon sokszor fordult elő csalás ezeknél az autóknál.

Tehát, azokra az autókra, melyeket Magyarországon helyeztek forgalomba, a jogszabály módosítás nem vonatkozik. Ilyen autók esetében a helyszíni ellenőrzéskor továbbra is elég bemutatni a forgalmi engedélyt. A külföldről behozott, honosított autóknál viszont vasárnaptól, azaz május 20-tól a forgalmi engedély mellett a sofőrnek be kell mutatni a műszaki vizsgálati bizonyítványt is igazoltatáskor. Bár ezen dokumentumok nagy része idegennyelvű, a bennük lévő adatok többnyire azonosak.

A rendőrség közleménye ide kattintva olvasható el.