A tökéletes függönykarnis kiválasztása

függönykarnis
függönykarnis
A tökéletes függönykarnis kiválasztásához több szempont figyelembevételére van szükség. A megfelelő típus és méret megtalálása után a szobához illő stílust, anyagot és színt is szem előtt kell tartanunk.

Milyen szempontok alapján válasszunk?

A praktikus karnis kiemelten fontos nappalinkban és hálószobánkban egyaránt. Hiszen nem csak dekorációs elemként, hanem a sötétítés eszközeként is fontos. Emiatt a választás során érdemes több szempontot is figyelembe venni annak érdekében, hogy a tökéletes darabot válasszuk.

Elsődlegesen, magát a típust kell kiválasztanod. A rúdkarnisok esetében a szimpla és a dupla soros változatok közül választhatunk. Dupla soros karnisra természetesen akkor lesz szükséged, ha két függönyt szeretnél felrakni. Emellett az üzletek kínálatában megtalálhatod a teleszkópos és a panel karnisokat is. 

Ne felejtsd el a méretet

A tökéletes típus kiválasztása után a karnis méretét kell figyelembe venned. Alapvetően megjegyezheted szabályként, hogy az ablak szélességére legalább plusz 15-20 centimétert kell rászámolnod. Emellett fontos, hogy az ablak széle és a tartókonzol között is megfelelő távolság legyen, különben egy vastagabb függöny elhúzott állapotban nem fog elférni. Egy sztenderd 90 centiméter széles ablakhoz például 120 centiméteres függönykarnist érdemes választanod.

Szoba stílusához illő választás

A függönykarnis mérete és típusa mellett a stílust is figyelembe kell venned. Szerencsére az üzletek kínálatában könnyedén találhatsz a letisztult minimalista stílustól kezdve a rusztikus vagy vintage stílusig minden darabot. Ennek köszönhetően tehát hamar találhatsz lakásodhoz illő függönykarnist.

Egyéb tényezők

A stílus mellett esztétikai szempontból természetesen a szín és az anyag is fontos tényezők. A leggyakoribb anyagok függönykarnisok esetében a fém, a fa és a műanyag. Színeket tekintve természetesen jóval szélesebb a skála, azonban a leggyakoribbak mindenképpen a fehér, fekete, barna és ezüst színek. Ezek nagyszerűen illenek szinte minden stílushoz, tehát a választás nem lesz nehéz.

A fotó forrása: Image by Pexels from Pixabay