Aki keres, az talál! Gazdagodjunk meg szarvasgombából!

A gombászás igazi vadászat, akár földalatti gumós, akár földfeletti kalapos gombát keres az ember.

Az ATV stábja Bagi Istvánnál, hazánk legismertebb gombászánál járt. Vele volt Igor is, a 17 éves, nyugdíjas gombakereső kutya, aki igazi legendának számít szakmájában. Több száz kiló szarvasgomba illata van az orrában, bejárta a fél világot, és olyan helyeken is talált földalatti gombákat, ahol más korábban soha. A gombakeresést a kutyák munkának fogják fel, olyan munkának, amit nagyon élveznek.

A szakértő elárult egy-két fontos információt a gombászással kapcsolatban:

“A szarvasgombák mindig ugyanott vannak, tehát ha találunk egy helyet, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk arra, hogy minden évben terem ott a gomba.” Mondta Bagi István.

A szarvasgomba egy “fűszergomba”, senki sem veszi kilószám, a gasztronómia mindössze ízesítésre használja. “Egyetlen darab gomba egy négy tagú család ételének ízesítésére bőven elegendő, és ez a legdrágább időszakban sem kerül 1000 forintnál többe.” – mondja a szakértő.

Van egy maréknyi diód és mazsolád? Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Finom puha süteményt készíthetsz belőle

A gombákat elvitték Huszár Krisztiánnak, a fiatal generáció egyik legismertebb séfjének. A konyhafőnök elárulta, hogy a téli szarvasgomba lényegesen jobb a nyárinál, ugyanis sokkal erősebb az íze, zamatosabb, és finomabb is.

Körültekintőnek kell lennie azoknak, akik kedvet kapnak a gombászáshoz, ugyanis a szarvasgomba keresés engedélyhez kötött tevékenység, a kereső kutyának is vizsgát kell tennie.