Anyasággal járó fogalmak újraértelmezése

Kép: pixabay.com

Miután megszületett a gyermekünk és elkezdtünk közösségbe járni vele – hogy ne csak anya arcát nézze egész álló nap – olykor úgy éreztem magam egy-egy baba-mama találkozón, mint aki épp a ringben van és próbálnak rajta fogást találni. Valahogy újraértelmeződtek azok az alapfogalmak, amelyeket felnőttként már igen jól ismer az ember és ezáltal, új értelmet nyertek a mondatok.

Lássuk, hogy melyik fogalom mit is takar az anyukák körében:

Türelem: amikor mások előtt próbálsz uralkodni magadon, miközben a gyerkőc épp előadja a nagy hiszti jelenetét a földön fekve, de persze ezt ő nem veszi figyelembe, mivel színészi pályára készül, és ezért még örül is a közönségnek. Ezzel csupán csak annyi a gond, hogy mivel érzékeli, hogy most őt nézi a közönsége, ezért emeli a tétet és rátesz még egy kis lapáttal biztos, ami biztos alapon.

Magabiztosság: na, az akkor tűnik el, amikor más anyukák (szintén közönség előtt) próbálnak fogást találni rajtad, mert meg vannak arról győződve, hogy csak és kizárólag az ő nézeteik a jók és ezért képesek a végletekig elmenni, csak hogy önmagukat igazolják. Akkor keletkezik a probléma, ha egy anyatigrisnél kihúzzák a gyufát és ő megvédi a saját nézeteit és visszamordul.

Elfogadás: amikor a játszótéren próbálsz nagyon (de nagyon) elfogadó lenni más gyerekével szemben, aki mondjuk nem épp a kedvességéről híres, hanem inkább a verekedéséről. De ha merni szólsz a háttal ülő szüleinek, hogy nézze már mit művel a gyermeke, akkor még te vagy a hibás. Na, ez az igazi elfogadási próbatétel, hogy ne úgy szólj bele más (nem)nevelésébe, hogy az bántó legyen, de közben meg is védd a saját gyerkőcödet.

Lazaság: mivel alapjáraton mindenkinek mást jelent a lazaság szó, ezért ennek a fogalomnak a beazonosítása továbbra is nehézkes. Ami neked lazaságnak számít, az a másik szemében iszonyatosan nagy bűnnek lehet. Sok édesanya szemében a lazaság a lustasággal egyenlő, hogy ha nem pörögsz egész nap a gyerek körül, mint ahogyan azt a helikopterszülők teszik, akkor te már lusták kategóriájába vagy sorolva – sajnos ez van.

Kovács Edina – coach

További írásaimat a témában blogomon http://babarozsa.blog.hu olvashatod. Csatlakozz Facebook oldalamhoz is!