Az abortusz már teljesen legális Írországban!

2019. január 1. történelmi nap volt Írországban, mivel 200 év után legálissá vált az abortusz!

1861-ben, amikor Írország független lett Nagy-Britanniától, tiltották be először a terhességmegszakítást, ennek következtében a nők kénytelenek voltak külföldre utazni, ha az abortusz mellett döntöttek. 1980 óta legalább 170 ezer nő utazott Írországból külföldre, terhességmegszakítás céljából. Ezzel nem sértettek törvényt, legálisan végeztették el a beavatkozást egy másik országban. Csak 2018-ban 3000 nő utazott emiatt Nagy-Britanniába.

2018-ban a népszavazás alkalmával, 66 százalék voksolt az abortusztörvény hatályon kívül helyezésére. A törvény értelmében a terhességmegszakítás illegális volt, csak kivételes esetekben végezhették el ezt a beavatkozást.

Az új törvény értelmében, a terhesség az első 12 hétben megszakítható. Abban az esetben akár a későbbiekben is alkalmazható, ha a magzat veszélyt jelent az anya életére, valamint ha a magzat súlyos károsodása az anya fizikai, vagy lelki egészségét veszélyezteti.

Egy interjúban, a Sky News-nak, Simon Harris, ír egészségügyi miniszter elmondta: „Fontos változás ez, a női egészségügyi ellátásban. Azt is hozzátette, hogy hosszú idő, mire ez teljesen beépül az egészségügyi ellátásba.”

Azt is elmondta: „Amikor egy nő felveszi a telefont és elkezd a lehetőségei után érdeklődni, sok olyan hely lesz, az országban, ahol ez a megoldás elérhető lesz.”

A brit terhességi tanácsadó szolgáltatás (BPAS) szóvivője elmondta, hogy a szervezet évente körülbelül 3000 nőt utaztatott Britanniába abortuszra, várakozásaik szerint ez a szám csökkenni fog idén. Clare Murphy, a BPAS külügyi igazgatója is nyilatkozott a témáról, a Guardian-nak.

Tények és tévhitek az abortuszról