Januárban egyszerre lesz szuperhold, vérhold, farkas hold és holdfogyatkozás!

Januárban nagyon különleges látványban lehet részünk! Január 20-ról, 21-re virradó éjszaka a hold elkápráztat mindenkit!

Szuperhold, vérhold, farkas hold és holdfogyatkozás lesz egyszerre! Azért is annyira különleges ez az esemény, mert 2021-ig nem lesz újra ilyen mértékű holdfogyatkozás. A különleges látványt Észak-Amerika, Nyugat Európa és Nyugat Afrika lakói láthatják teljes egészében. Kelet Európából csak részlegesen lesz látható. A holdfogyatkozás azért jön létre, mert a Hold, a Föld és a Nap között halad el. A földünk beárnyékolja a holdat, ennek köszönhetően jön létre a holdfogyatkozás.

Akinek ez a látvány még nem lenne elég, tanúja lehet a szuperholdnak is, amikor a hold sokkal nagyobbnak mutatja magát, mint amilyen valójában. A bámulatos látványban azért lehet részünk, mert a Hold pont telihold idején lesz a pályájának azon a részén, amely a földünkhöz a legközelebb van. Ennek köszönhetően sokkal nagyobbnak látjuk, mint amilyennek szoktuk egy átlagos éjjelen. A szuperhold folyamán átlagosan 14 százalékkal tűnik nagyobbnak és 30 százalékkal tűnik világosabbnak a Hold, Dr. Noah Petro, a NASA Goddard Space Flight Center kutatójának véleménye szerint.

Az év első hónapjában lévő teliholdat farkas holdnak nevezzük.

A vérhold pedig a szuperholdnak köszönhetően lesz látható. A Hold ekkor vörös színűnek tűnik majd, ami azért történik, mert a Nap fénye, visszaverődik a Föld légkörének a molekuláiról. A vérhold kifejezés egyesek szerint abból ered, hogy a Hold vörös árnyalatúnak tűnik.

Január 20. éjjelén érdemes lesz tehát az égboltot kémlelni, mert több különleges látványban is részünk lehet!