Az első őssejtekkel kezelt lebénult ember már visszanyerte felsőteste mozgékonyságát!

Képzeld el, hogy elveszíted az irányítást az autód felett, majd egy kórházban térsz magadhoz, nyaktól lefelé lebénulva. Ez Kristopher Boesen története, akinek gyökeresen megváltozott az élete, mikor autója a csúszós úton irányíthatatlanná vált, majd kidöntött egy fát és egy villanyoszlopot. Az orvosok már akkor figyelmeztették Kris szüleit, hogy számoljanak vele, a fiú valószínűleg soha nem lesz képes nyaktól lefelé mozogni.

Az eljárás

http-cdn-theheartysoul-comwp-contentuploads201611ths-virals_first-paralysed-human-treated-stem-cells2

Az orvosok javasolták az őssejtes kezelést, ami potencilisan megváltoztathatja a fiú életét. Az őssejtek ugyanis képesek megjavítani a sérült idegszövetet a sejtek cseréjével. A kísérleti eljárás ugyan nem garantált semmit Kristophernek, de mégis érdemes volt vállalnia a kockázatot.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

A kezelés során Dr. Liu 10 millió AST-OPC-1 sejtet fecskendezett közvetlenül a gerincvelőbe. “A gerincvelő sérüléses betegeket általában a gerincet stabilizáló műtéttel kezelik, de nagyon kevés módszer van a motoros vagy szenzoros funkciók visszaállítására. Most tesztelhetjük, hogy ezzel az eljárással képesek vagyunk-e a neurobiológiai funkció javítására, amivel egy teljesen lebénult ember képes lehet használni a karjait és a kezeit. Ha ezt sikerül elérni, azzal már nagyban javulhat a gerincsérüléses beteg életminősége” – magyarázta Dr. Liu.

Az eredmények

A mindössze 3 hetes kezelést követően Kristopher elkezdte mutatni a javulás jeleit és 2 hónapon belül már képes volt felvenni a telefont, leírni a saját nevét és működtetni a kerekesszéket. Azaz, a motoros funkciói fejlődtek, melyek az agyból az izmok felé közvetítenek üzeneteket, aminek következtében létrejön a mozgás.

Kris visszanyert két gerincvelői szintet, melyek a mozgás szempontjából óriási jelentőséggel bírnak. Ezek jelentik a különbséget a teljes bénultság és aközött, hogy bizonyos mozgásokra a fiú már magától képes. Kris hihetetlenül fontos szempontból nyerte vissza a függetlenségét.

Miután látta az őssejt terápia eredményeit, Kris elszántan nyilatkozott: “Minden, amire az elejétől kezdve vágytam, lehetetlennek tűnt. De ha van bármilyen apró esély arra, hogy újra járjak, azonnal belevágok! Minden lehetséges dolgot elkövetek, hogy ez megvalósuljon!”

A jövő

http-cdn-theheartysoul-comwp-contentuploads201611ths-virals_first-paralysed-human-treated-stem-cells3

A doktorok ugyan nem tehetnek semmilyen ígéretet azzal kapcsolatban, hogy Kris állapota milyen mértékben fog javulni, de tovább kísérleteznek az őssejtekkel, hogy a bénulást teljes mértékben kezelhetővé tegyék.

Már eddig is hatalmas lépést tettek és remélhetőleg ez a jövőben is folytatódik. Az őssejt kutatások folyamatosan zajlanak és próbálnak megoldást találni a bénulástól kezdve az Alzheimer-kóron át a rákig számos betegségre. A legfrissebb hírek a őssejtkutatásban ezen a honlapon érhetőek el.