Beszáradt a patron – biztos, hogy mindent jól csináltál?

festékkazetta
festékkazetta

Előszeded a szekrényből a nyomtatót, hogy valamit kinyomtass, de az valamiért nem akar működni. Ismerős probléma? Azt jelzi az eszköz, hogy a patron a gond, de azt épp az előző nyomtatásnál bontottad fel – hogyan lehetséges, hogy máris beszáradt? Nos, könnyen lehet, hogy ennek a Te figyelmetlenséged az oka.

Sokan azt hiszik, az egyetlen módja annak, hogy megelőzzék a tintapatron beszáradását, ha rendszeresen nyomtatnak vele. Akár csak egy oldalt, akkor is, ha épp nincs különösebb ok, ami miatt kellene. Sajnos nem ilyen egyszerű a történet, ugyanis számos tényező befolyásolhatja a festékkazetta élettartamát, még egy eredeti Canon TS705 patron esetében is.

Megnézted a szavatosságot?

Ha eddig eszedbe sem jutott, hogy egy tintapatron lejárhat, akkor felhívnánk rá a figyelmedet, hogy ezeknek is van szavatossági idejük. Vagyis, ha te nemrég bontottad fel a patront, de az korábban hónapokat, vagy akár 1-2 évet is pihent a fiókodban becsomagolva, könnyen lehet, hogy rég lejárt. Ebben az esetben nem túl meglepő, ha nagyon hamar beszárad, vagy egyéb probléma adódik vele. Mindig nézd meg a csomagoláson, meddig jó a patron, mert csak addig garantált a minősége.

Hol tárolod a nyomtatót?

Bizony, ez is számíthat. Nem túl jó ötlet például közvetlenül a radiátor mellé tenni a nyomtatót, ugyanis a nagyobb meleg miatt a festékkazetta hamarabb fog beszáradni. Az a jó, ha viszonylag állandó, egyenletes a hőmérséklet.

Hogyan tárolod a patront?

Találkoztál már azzal a problémával, hogy már a frissen felbontott tintapatron is be van száradva? És elolvastad a dobozán, hogy sötét, hűvös helyen tárolandó? Annyi mindenre rá van írva, de nem foglalkozunk vele, pedig sokszor kellene – például a tintapatronok esetében. Ha rásüt a nap, vagy nagyon meleg helyen tárolod, be fog száradni bontatlanul is. Az íróasztalfiók is csak akkor jó hely, ha nem a radiátor mellett van!

Amennyiben a fent leírtakra odafigyelsz, sokat tehetsz azért, hogy minél hosszabb élettartamúak legyenek a megvásárolt tintapatronok.