Csaba testvér szerint a falusi érték fontossága generációs probléma

„Szegénység van?!
Hatalmas bűn fogja a világunkat maga alá temetni, mert gyermekeinket, fiataljainkat nem tanítjuk meg megélni, gazdálkodni!

Mindenkit parancsszóra beterelnek az iskolába, ahol elvont igazságokkal reggeltől estig lefoglalják őket! Bűnös nagyravágyással mindenkiből értelmiségit akarnak nevelni, és közben a reális élettől elszakadnak a felnövekvő generációk! Lehet, hogy nem lehet jó árban értékesíteni a húst, a tojást, a tejet, de hány szegény családnál jártam, hol mindenki dohányzik, issza a kávét és várják a segélyt! Mennyivel másképp néznének a falvaink, ha legalább a munkanélküli réteget megtanítanák szépen, játszva gazdálkodni, megtermelni a saját mindennapi betevő ételét! Friss, finom, egészséges táplálék mellett mennyivel kevesebb orvosság fogyna, s mennyivel több jókedv, kacagás lenne a tisztességes, jól végzett munka után, az emberhez méltó sikerélmények láttán?!” (Csaba testvér)

„Európa, ahol a termőföld a világon a legjobb, 22 cm a humuszréteg (termőréteg). Ebbe benne van Hollandia, ahol a tengertől hódítottak el homokot, oda hordtak 3-5 cm humusz termőtalajt, és benne van a Kárpát-Medence, ahol a termőréteg 75 cm.” (prof. Dr. Papp Lajos)

A modern kor fejlesztései mindenki számára elérhetővé váltak, azonban a víz, a termőföld, az erdők nem lesznek mindenki számára elérhetőek a jövőben, hanem csak azoknak, akiknek most is van, és akiknek a jövőben is lenni fog. Csak azok tudnak majd fennmaradni, akik ezzel rendelkeznek. Csak így lehet majd megtartani a jellegzetes termelést, amely a régi időkben is ismert volt. (Juhász Sándor,a  horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a MESZ elnöke)