Csak kevesen tudják milyen veszélynek vannak kitéve a tengerparton!

Az emberek többsége szívesen tölti a szabadságát tengerparton, mert jól érzik magukat a homokos napozóhelyen a tenger vize pedig igazi élményt nyújt számukra. Sokak számára érthetetlennek tűnik, ha valaki elmerül a tenger vagy az óceán vizében a parthoz közeli részen, általában ezt a helyzetet szédüléssel vagy nagy mértékű alkoholfogyasztással magyarázzák, pedig ez nem minden esetben van így. A vizet kedvelő emberek számára nagy veszélyt jelenthetnek a visszatérő áramlatok, amely angolul rip current néven ismert, a magyar megfelelője a „felhasadt hullám”. A mai cikkünkben szeretnék felhívni a figyelmeteket arra, hogy mik is ezek a visszatérő áramlatok és, hogyan tudjuk elkerülni ezt a veszélyes szituációt.

A rip áramlatról sokan azt hiszik, hogy csak az Óceán partjainál fordulhat elő, de sajnos a tengerpartokon is előfordulhat.

A rip áramlatok nagyon nagy problémát okozhatnak bárki számára, legyen az egy hétköznapi személy vagy akár egy jó úszó, sajnos nem tudják, hogyan is juthatnak ki ebből a helyzetből. Próbálnak szembe kerülni az áramlattal, hogy tovább haladjanak, de nem történik semmi, ekkor pár perc múlva bepánikolnak. Az emberek számára a legveszélyesebb áramlatok azokon a helyeken találhatóak ahol alacsonyabb a tengervíz, leejtősebb a víz alatti rész (pl. Mexikói öböl, Azov tenger).

Ebben az esetben amikor a tenger hullámzik akkor az áramlatok nem tudnak fokozatosan eljutni a tengerpartra, mert a homok megakadályozza és így a víz nyomása megnő a szűk szoroson átjutva. Ezeken a helyeken jönnek létre az úgynevezett örvények, mert a víz nagy sebességgel áramlik vissza, ez úgy néz ki mintha egy folyó lenne a tenger közepén.

Lássuk, hogy néz ki ez a jelenség rajzzal ábrázolva. A képen a fordított áramlás (visszatérő áramlatok) a tenger felé amely merőleges a partra: ilyen átjárók jöhetnek létre bármely tengerparti napozó helyen, a parthoz közeli részen árapály idején.

Egyik hullám csapódása a másik után nagy mennyiségű vizet termel, a sok víz pedig változó sebességgel visszatér a tengerbe vagy az óceánba és ezek alkotják a visszatérő áramlásokat. Úgy néz ki mint egy folyó a tenger vizében.

Ezen a fotón nem látszik kifejezetten az örvénylő víz áramlása, de világosan látható a rip áramlat és azok az emberek akiket magával ragadott a víz.

Általában a víz által alkotott folyosó a visszatérő áramlatoknál eléggé szűk kb. 2 – 3 m és 4 – 5 km/óra sebességgel áramlik a víz. Ez így nem veszélyes, de lehetnek olyan folyosók is ahol a szélesség 50 m és a hosszúság 200 – 400 m, a víz sebessége pedig eléri a 15 km/órát! Ilyen folyosók ritkábban találhatóak de léteznek.

Hogyan vehetjük észre ezeket az áramlatokat és, hogyan tudjuk őket kikerülni?

A következő dolgokra kell figyelnünk:

  • szemmel láthatóan örvénylő vízcsatorna merőlegesen a parttal,
  • olyan hely ahol a víznek más színe van (pl. a körülöttünk lévő víz kék vagy zöld, de látható egy fehérebb színű rész),
  • egy olyan rész ahol sok a hab a vízen, a tengeri növényzet gazdag
  • vízbuborékok amelyek mozgásban vannak,
  • a hullámok közti szerkezei különbség (és a közepén szakadék 5 – 10 méter).

Ha valamelyik tényezőt észlelitek a felsoroltak közül ne menjetek arra a helyre úszni. Mit tehetünk akkor, ha nem veszünk észre egyet sem a fenti tényező közül? Azt jelenti, hogy nincs szerencsénk mert a veszélyes visszatérő áramlatok 80-% a spontán jön létre és szemmel nem látható!

Az áramlatok általában a párt mellett jelennek meg. Ez az jelenti, hogy a mellkasunkig érő vízben vagyunk, ekkor viszont nagyon könnyen előfordulhat, hogy jön egy olyan áramlat, amely beviszi bennünket a tenger közepébe. Akik nem tudnak úszni azok a személyek csak a tengerben állva élvezik a vizet, ezért nem ajánlatos egyedül fürödni és figyelembe kell venni a piros zászlót vagy a tengerparton felállított figyelmeztető táblákat!

Magatartási szabályok visszatérő áramlatok esetén:

 1. Ne essünk pánikba!

Ha pánikba esünk a védekezésre koncentrálunk ahelyett, hogy az ésszerűségre hagyatkoznánk. Ha tudjuk és alkalmazzuk a magatartási szabályokat ilyen esetben akkor 100 esetből 100- szor fogunk megmenekülni.

2 Őrizzük meg az erőnket!

Ne harcoljuk és ne próbáljunk az árral szemben úszni, mert sajnos szükségtelen. Ne a part felé próbálkozzunk úszni, hanem párhuzamos irányba a parttal, ha az áramlat folyosója keskeny (eléri az 5 métert) akkor hamar kikerülünk belőle.

3. Mit csinálunk abban az esetben ha a visszatérő áramlatok nagyobbak (20 m-nél nagyobb)?

Akkor nem tudunk olyan könnyen kijutni,  akkor sem ha betartjuk a fent említett szabályokat. Ha azt vesszük észre, hogy sehogy sem tudunk megszabadulni az áramlattól relaxáljunk, de semmiképen ne essünk pánikba! A visszatérő áramlatok nem tartanak hosszú ideig kb. 5 perc és magától leáll, úgyhogy megmenekülünk. Az áramlat végeztével kezdjünk el úszni párhuzamosan a parttal 50 – méteren keresztül, utána pedig a párt felé. Ha rögtön a párt felé úszunk akkor nagyobb az esélye annak, hogy az áramlat ismét azon a helyen jön létre és magával ragad ezért kell először a parttal párhuzamos irányba úszni.

Nagyon fontos, hogy vegyük figyelembe a következőket:

 A visszatérő áramlat sohasem fog lehúzni a tenger fenekére

Az áramlat nem egy Jakuzzi és nem forgószél. Minden áramlat a parttól távolra fog sodorni és nem a mélységbe.

Az áramlat nem túl széles

Általában egy áramlat szélessége kevesebb mint 50 méter és 10 – 20 m hosszúságú. 20-30 métert úszva párhuzamosan a parttal már érezhetjük is, hogy megszabadulunk az áramlattól.

Az áramlat hosszúsága korlátozott

Az áramlat rövid időn belül csendesedik a csatornának megszűnik a létezése ott ahol a hullámok magasabbra csapnak, majd szét törnek. Ezt nevezzük a felső vonalnak. Általában ezen a helyen tartózkodik minden szörfös és várja, hogy felkapja a hullám. Az áramlat nem hosszabb mint 100 méter, a parttól számítva.

Mondjátok el minél több embernek ezeket a dolgokat amiket megtudtatok a visszatérő áramlatokról, hogy minél több ember életét megmenthesse a tájékozottság ezzel a témával kapcsolatban!