Csináld magad higiénikus hidegtálak egyenesen a Business osztályról – Oryx ízek módra

hidegtál
hidegtál

A repülőgépek business osztálya egy távoli, elérhetetlen és misztikus világnak tűnik a legtöbb ember számára. Sajnos 2020-ban ez még inkább így van. Azonban képzeljük csak el azt, hogy felszállunk egy repülőgépre elsőként, mindenki kedvesen üdvözöl minket, előre köszönnek és várják minden kívánságunkat. Aztán a kényelmesen hátra dönthető székhez fáradunk, ahol bőven van hely és ahonnan tökéletes a kilátás. Majd pedig következik a lényeg, ami miatt az emberek két vagy háromszoros jegyárat is sokszor kifizetnek: az ételek, az italok és a kiszolgálás élménye.

A qatari légitárság business osztályán 3 évig szolgálva rengeteg praktikát tanul az ember. Az alábbi cikkben a business osztályon üdvözlő falatkáknak felszolgált hidegtálak elkészítési, díszítési és tálalási módszerei közül mutatok be néhányat. Teszem ezt azzal a céllal, hogy a családotok és barátaitok az első osztályon érezhessék magukat, ha meglepitek őket valami finomsággal a novemberi rohanásban, vagy a decemberi ünnepi időszakban.

Az alapötlet

Imádtam a business osztályon mindig feldíszíteni a csodálatos hidegtálakat, mint például a fantasztikus sajttálat, vagy a reggeliknél az autentikus arab reggeliző hidegtálat. Nagy szerepet játszik itt az ízek, ételek szeretete, a különféle variációk kutatása, mert ezt csak akkor lehet igazán jól csinálni, ha megvan bennünk a folyamatos kíváncsiság. Fontos nagyon az alapanyagokkal kapcsolatos tudás és persze az ételek iránti tisztelet.

Később az Oryx Ízek szendvics és hidegtálak készítésével foglalkozó cégemnél is a termékek kialakítását hosszú kísérletezés előzte meg, új ízeket és variációkat próbáltunk ki. A jelenleg kialakult vírusos helyzetben természetesen különösen figyelünk a higiéniára. 

A hidegtál termékkínálatunkat tekintve nem szerettem volna hagyományos, aszpikkal beborított, franciasalátás alapú hidegtálakat készíteni, hanem valami mást szerettem volna megvalósítani. Ezért is született meg az egy személyes, különálló hidegtál ötlete. A termékfejlesztés különösen izgalmas volt számomra, hiszen nosztalgia is volt egyben. Nagyon sok ezekhez hasonló tálat készítettem anno a prémium légitársaság első osztályán. 

Oryx egyszemélyes hidegtálak

A hidegtálak közt megtalálható:

  1. A 4 féle sajtból álló különlegesség érlelt olasz sonkával és Pick csemege szalámival.
  2. Egy füstölt lazacos hidegtál egyedi kapros citromos golyócskákkal, gondosan összeválogatott friss ropogós zöldségekkel.
  3. Kiváló ötlet a vegetáriánus hidegtál csupa finom friss zöldséggel, eredeti közel-keleti recept alapján készült humusszal.
  4. Szinte elmaradhatatlan magyaros hidegtál finom füstölt parasztkolbásszal, érlelt falusi sonkával, trappista sajttal, hagymával, paprikával és főtt tojással.

Készíts otthon egyszemélyes hidegtálakat Te is!

Vendégeket vársz és szeretnéd őket valami különlegességgel meglepni? Hidegtálat szolgálnál fel nekik, de inkább személyre szabottabb módon? Akkor mi sem egyszerűbb, mint az egyszemélyes hidegtálak elkészítése. 

A lehetőségek, vagyis alapanyagok és azok variációinak tárháza szinte végtelen, bátran variálhatjuk a finom friss alapanyagokat, sajtokat felvágottakat, füstölt sonkákat, kolbászokat friss zöldekkel, salátával, zellerrel, paprikával, paradicsommal, tojással, krémekkel (pl avokádókrém, tojáskrém, vagy akár franciasaláta is). 

Továbbá díszíthetünk rengeteg féle finomsággal, például különféle magvakkal, fűszernövényekkel, kapribogyóval, vagy például brokkolicsírával. Törekedjünk azonban az összhangra a hidegtálakon, legyenek kb egyenlő arányban a különféle feltétek, és persze ízben is harmonizáljanak. Tányérra javaslom elkészítésüket és amint elkészültek, célszerű őket lefóliázni, majd  a vendégek érkezéséig hűtőben tárolni. 

Friss kenyérrel, baguettel, kétszersülttel, crackerrel, tulajdonképpen bármilyen, ízlésünknek, megfelelő kenyérfélével tálalhatjuk. 

Prémium minőség a gyakorlatban

Óriási szigort és fegyelmet nevelt belém a légitársaság, főleg a business osztályon eltöltött évek. Ez a kinti életmódra, és a légitársaság szigorú procedúráira is egyaránt igaz, legyen szó biztonságról, vagy az utasok kiszolgálásának módjáról. Ez utóbbival kapcsolatban megismertem, mit is jelent valójában a minőség, a tisztaság, az odafigyelés. Ezzel a felfogással vágtam neki én is a vállalkozásomnak. És ugyanerre a prémium minőségre törekszem én is. És ezt javaslom neked is, hiszen a család és a barátok (ezekben a nehéz hónapokban különösen) első osztályú gondoskodást érdemelnek.