Dunántúl déli és nyugati területeire a másodfokú (narancs) figyelmeztetést is kiadták

Medárd napja van. A legismertebb jóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a péntekre várható heves zivatarok miatt Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére a másodfokú (narancs) az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést rendelt el. Egy-egy helyen jégeső (2 centiméter körüli vagy afeletti átmérővel) sem zárható ki.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

Estétől egyre több zápor, zivatar: Heves zivatarokra is számítani kell (nagyobb eséllyel ma estétől a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, holnap a déli (és középső) országrészben, amelyek környezetében viharos/károkozó (60-90, helyenként > 90 km/h) széllökés és nagy méretű jég (2, 3 cm-t meghaladó átmérővel) előfordulhat. Helyenként felhőszakadás (> 30, néhol > 50 mm) is valószínű. A leghidegebb órákban 14-19 fok lesz, napközben 26-33 fokig melegszik a levegő.

Holnap sem úszhatjuk meg záporok nélkül

Az OMSZ szombatra nyolc déli és középső megyére adott ki figyelmeztetést a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt.

Szombaton is napos-gomolyfelhős idő várható helyenként záporokkal, zivatarokkal, néhol hevesebb viharokkal. A Dunántúlon van a legnagyobb esély csapadékra. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakul.

Vasárnap és hétfőn folytatódik az előző napokhoz hasonló idő. A napsütést elszórtan záporok, zivatarok zavarhatják meg. Zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. Délutánonként sokfelé mérhetünk 30 fok feletti maximumokat.