Egy autista gyermek szemével láthatod, milyen érzés neki egy plázában lenni – videó

Világszerte egyre több gyermek születik autizmussal, optimista becslések szerint minden századik. Egy kutatás során 16 európai uniós országot vizsgáltak, és megállapították, hogy az alsó tagozatos gyerekek 1%-a autista,

ez hazánkra nézve kb. 100.000 embert jelent.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Őszi Tamásné autizmusszakértő szerint a betegek számának növekedése mögött az áll, hogy a 30-40 évvel ezelőttihez képest már enyhébb tüneteket is az autizmus kereteibe sorolnak, de a diagnosztikai eljárások is fejlődtek. Tudományos válasz egyelőre nem született arra nézve, hogy a betegek száma valóban növekedett-e, és ha igen, azt környezeti vagy genetikai tényezők milyen mértékben befolyásolják.

A Mars Alapítvány kampányba kezdett azzal a céllal,

hogy felhívja a figyelmet azokra a nehézségekre, melyek jelen vannak az autista emberek mindennapjaiban. Ezáltal szeretnék közelebb hozni az autisták világát a társadalom többi részéhez. A következő videó segítségével egy autista kisfiú szemén keresztül nézhetjük meg és élhetjük át,

hogy mit érez egy plázában sétálva.

A Mars Alapítvány munkájában résztvevő Oravecz Lizankánál felnőtt korában diagnosztizálták az Asperger-szindrómát. Szerinte az emberek félnek tőlük, mégpedig azért, mert nem tudnak róluk eleget. Az autizmust úgy írja le, mintha valaki egyszerre lenne néma, vak és süket, hiszen a különböző külső ingerek képesek teljesen leblokkolni egy autistát, ám megfelelő körülmények között a beszédkészség és a koncentrálás sem okoz nekik problémát.

Bár Magyarországon 1989 óta van autizmus diagnosztika,

a családok a diagnózis felállítása után semmilyen útmutatást, támaszt nem kapnak, mert az intézmények kapacitásai ezt már nem teszik lehetővé. A Mars Alapítvány 1.0-ás tréningsorozata éppen ezt a hiányt hivatott pótolni a szülők és a pedagógusok számára.

A Mars Alapítvány vezetője és a WHO autizmusszakértője, Szilvásy Zsuzsanna szerint az érintett szülők már a kezdetektől nehézségekbe ütköznek, hiszen különböző fórumok, internetes honlapok segítségével próbálják megtalálni gyermekeik számára a megfelelő intézményeket, miközben az iránymutatás ezen a téren is az egészségügyi rendszer feladata lenne.