Egy férfi döntése: nem segítek a feleségemnek a takarításban, mert soha nem köszöni meg

Egy barátom átjött hozzám egy csésze teára, leültünk a konyhában és beszélgettünk. Beszélgetés közben felálltam az asztaltól mondtam, hogy elmosogatom a csészéket és jövök.

A barátom meglepetten nézett rám, majd így szólt:

– Örülök, hogy segítesz a feleségednek, én nem segítek az enyémnek, azért mert néhány alkalommal próbáltam valamit csinálni és még csak meg sem dicsért érte. A múlthéten felmostam a padlót, egy szót sem szólt, meg sem köszönte.

Visszaültem az asztalhoz és próbáltam elmagyarázni a barátomnak, hogy én nem segítek a feleségemnek, neki nincs szüksége segítségre, partnerre van szüksége. Én a feleségem partnere vagyok, mindkettőnknek különböző feladatai vannak, de a házimunka elvégzése nem segítség.

Nem segítek a feleségemnek takarítani, azért mert én is ebben a házban lakom ezért nekem is takarítanom kell. Nem segítek főzni a feleségemnek, azért mert én is akarok enni, ezért én is főzök. Nem segítek a feleségemnek mosogatni vacsora után, mert én is használtam azokat az edényeket, tehát egyértelmű, hogy elmosogatok. Nem segítek a feleségemnek a gyereknevelésben, mert a gyerekek az én gyerekeim is, az a kötelességem, hogy az apjuk legyek.

Nem segítek a feleségemnek mosni, teregetni, vasalni azért mert azok az én és a gyerekeim ruhái is. Nem cseléd vagyok ebben a házban, hanem én is ide tartozom. Ami pedig a dicséreteket illeti kérdeztem a beszélgető partneremtől, amikor a feleséged kitakarított a házban, kimosta a ruhákat, tiszta ágyneműt húzott, elkészítette az ételt, te megköszönted neki? Nem tűnik abszurd dolognak számodra? Egyszer az életben felmostad te is a padlót és ezért különleges dicséretet vársz? Miért? Erre nem gondoltál?

Lehet, hogy valamikor neked is megtanították, hogy ezeket a dolgokat elvégezzük magunktól, nem is kell nagy erőfeszítést tenned? Akkor dicsérd meg te is úgy a feleséged ahogyan szeretnéd, hogy ő is megdicsérjen téged.

Legyél igazi partner, nem egy vendég aki csak azért jön haza, hogy egyen, aludjon, zuhanyozzon, tiszta ruhát vegyen fel. Legyél otthon te is a házatokban. Az igazi változások az otthonunkban kezdődnek. Tanítsátok meg a gyermekeiteket arra, hogy mit jelent egy kapcsolat, mit jelent a család.