Egy magyar fiatalember nyerte az asztalos világbajnokságot

Kép: acebook.com/krisztian.simon.100

Egy mindössze 20 éves felsőörsi magyar fiatal, Simon Krisztián nyerte a Kazanyban rendezett bútorasztalos világbajnokságot. A siker benne volt a pakliban, hiszen Krisztián tavaly az Európa-bajnokságot is megnyerte. A győztes saját bevallása szerint egészen kicsi kora óta szeret fával foglalkozni, már kisiskolásként is a kalapálás és a fűrészelés volt a hobbija. 

A World Skills névre hallgató versenysorozat keretein belül 63 ország összesen 1354 fiatal szakembere mérette meg magát 56 különböző szakmában. A magyar küldöttség eddigi legjobb eredményét érte el az idén: Krisztián aranyérme mellett tizenegy kiválósági érmet is szereztek a mieink, akik így összesítésben a 20. helyen végeztek.

Íme a SkillsHungary versenyzői csapata, akikre nagyon büszkék vagyunk!😍 Ezúton is gratulálunk minden versenyzőnek!…

Közzétette: SkillsHungary – 2019. augusztus 27., kedd

A világbajnoki címig hosszú út vezetett. A tavalyi Európa-bajnokságra a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara háromfordulós válogatója után sikerült kvalifikálnia magát a későbbi győztesnek, akinek segítője Fekete Zoltán asztalos mester volt. 

Krisztián a szakmai elismerés mellett pénzjutalmat is kapott, ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ajánlotta fel számára. Azonban Krisztián számára a szakmai elismerés többet ér, mint elmondta, az aranyérem igazi értéket többek között az adja, hogy sikerült megelőznie kínai vetélytársait. A kínai versenyzők hagyományosan a legjobbak közé tartoznak ezeken a versenyeken, a mostani megmérettetésen is szinte valamennyi számban dobogóra állhattak. A kínaiak titka az, hogy versenyzőiket egészen kicsi koruk óta készítik fel a versenyekre. 

„Számomra soha nem volt kérdés, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Ez azért furcsa kicsit, mert a felmenőim között egy darab asztalos, de még ács sincs. Még csak alsó tagozatos általános iskolás voltam, amikor már iskola után ékszeres dobozokat, vagy telefontartókat készítettem. Autodidakta módon kezdtem, aztán szakiskolába mentem, de a szabadidőm nagy részét ekkor is a gyakorlásnak szenteltem. Az egykori garázsunk ma már a műhelyem, legutóbb a konyhánk tervezésével és kivitelezésével foglalkoztam.”

– mondta Krisztián.

Krisztián párja, Ágnes is szakmabeli, a tavalyi Európa-bajnokságon ismerkedtek meg, ahol a fiatal lány dekoratőr kategóriában indult. Most azt tervezik, hogy Krisztiánék házában együtt alakítják át közös lakrészüket.

Az újdonsült világbajnok jelenleg egy asztalos vállalkozónál dolgozik alkalmazottként, azt mondja, még sok tapasztalatot kell szereznie, ezért egyelőre teljesen elégedett a munkájával. Krisztián szerint kevés a jó szakember itthon, és azt reméli, eredményeivel másokat is inspirálni tud majd. Ez a folyamat már el is kezdődött, hiszen bátyja sikerein felbuzdulva fiatalabb öccse is elkezdte tanulni a szakmát.