Elképesztő adatok: A magyar középiskolások harmada rendszeresen fogyaszt alkoholt

Egy tavaly év végén készült felmérés adatai szerint a 14 és 18 év közötti fiatalok közül minden harmadik rendszeresen alkoholizál, és közel 80 százalékuk már 15 évesen, vagy hamarabb ivott először. Az ország leghíresebb toxikológusa, Zacher Gábor szerint a felmérés egy újabb bizonyíték arra, hogy kétségbeejtő a helyzet a magyar fiatalok alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatban. Zacher támogatja a tavaly útjára indított Szétcsúszva nevű tájékoztató programot, amely megpróbálja bemutatni a fiatalkori alkoholfogyasztás negatív következményeit, és a felelősségteljes magatartás fontosságát.

A kutatás kérdéseire válaszoló fiatalok kevesebb mint 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élete során még nem ivott alkoholt. Érdekesség, hogy a kisebb településeken, falvakban élő középiskolások általában hamarabb próbálják ki az alkoholt, mint a fővárosiak. A kitöltők közel fele nyilatkozott úgy, hogy akkor iszik, amikor valamilyen alkalom, esemény megkívánja. 24 százalékuk hetente egy alkalommal, hétvégén iszik, míg 7 százalékuk hetente többször is a pohár fenekére néz. Végeredményben megállapítható, hogy hazánkban minden harmadik középiskolás rendszeresen iszik.

A kérdőívet kitöltők 41 százaléka az égetett szeszeket jelölte meg leggyakrabban fogyasztott italfajtaként (rum, vodka, whisky, pálinka), a második helyen a sör végzett közel 30 százalékkal, míg a „bronzérem” a boré lett. A fiúk esetében a sör végzett az élen, a lányoknál viszont toronymagasan az égetett szeszek bizonyultak a legnépszerűbbnek.

Tízből hat fiatal úgy nyilatkozott, hogy pontosan tudja, mi az a mennyiség, ami még nem árt meg neki. Arra a kérdésre, hogy miért fogyasztanak alkoholt, a leggyakoribb válasz az volt, hogy ennek segítségével eresztik ki a gőzt, valamint a válaszadók negyede mondta azt, hogy a bulira való ráhangolódásban (is) segít nekik az alkohol. Figyelemre méltó az is, hogy 22% úgy gondolja, ha nem inna, túlságosan kilógna a sorból a baráti társaságában, míg 20% mondta azt, hogy nehéz nemet mondania, ha alkohollal kínálják meg. Ami a túlzásba vitt alkoholfogyasztást illeti: A középiskolások valamivel több, mint 20 százaléka mondta azt, hogy gyakran előfordul vele, hogy a kelleténél többet iszik, és a válaszadók 62%-a már tudja, milyen érzés másnaposnak lenni. A túlzásba vitt alkoholizálásnak „köszönhető” emlékezetkiesés a kitöltők közel felével megesett már. 15 százalékuk mondta azt, hogy alkohol hatása alatt írt vagy mondott olyan dolgokat, amiket utólag megbánt, 12 százalékuk pedig került már konfliktusba a szüleivel vagy a tanáraival a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

Zacher Gábor szerint a fiatalok az alkoholfogyasztással kapcsolatban is szociális mintákat követnek.

„A felmérés bebizonyítja, hogy nagyon rossz a helyzet a fiatalok alkoholfogyasztásával kapcsolatban. Magatartásukban meghatározó, hogy mit látnak otthon, hogy a szülők, nagyszülők mennyit és hogyan isznak, hiszen ezeket a mintákat követik. A teszt eredményei annak fényében nem túl meglepőek, hogy tudjuk, rengeteg felnőtt alkoholbeteg él hazánkban. A fiatalokat nevelni, tájékoztatni kell az alkohollal kapcsolatban. Fel kell hívnunk a figyelmüket a veszélyekre, arra, hogy ez a szer nem oldja meg a problémákat, sőt, idővel csak problémákat okoz. Ha pedig mégis úgy dönt, hogy alkoholt fogyaszt, akkor annak legyen egy egészséges keretrendszere. A magam részéről támogatok minden olyan erőfeszítést, ami a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításának érdekében történik.” – mondta a szakértő.

A Szétcsúszva egy középiskolásokat célzó oktató program, amelynek célja, hogy bemutassák a fiatalkori alkoholfogyasztás számos kockázatát, és a felelős viselkedés fontosságát, kiemelve, hogy a döntés az övék. A program a Momentán társulat színészei által bemutatott műsorból és egy workshopból áll, valamint oktatási anyagokat is biztosítanak a diákoknak. A kezdeményezést a Diageo is támogatja, a cég világszerte tesz lépéseket a fiatalkori alkoholfogyasztás problémájának megoldásáért.