Elvirágzott az orchidea? Mit tegyünk, hogy újra csodás virágai legyenek?

Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott, kezd elszáradni? Három féle alternatív megoldás létezik ennek a problémának a megoldására.

Általában az orchidea hatalmas virágokkal kerül a lakásunkba, egy ideig élvezhetjük is ezt a látványt, de mit tegyünk akkor amikor kezd hanyatlani? Figyeljük meg alaposan a virágot és a növény szárán található rügyeket. Ha ezek a rügyek sárgák vagy szárazak, akkor nagyon kevés az esély arra, hogy virágozzon. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha levágunk az orchidea szárából. A vágást a látható rügyek fölött 1,5 – 2 cm-vel végezzük, mert az alsóbb rügyek még kivirágozhatnak. A vágás helyét mindenképpen dörzsöljük be faszénnel.

Előfordulhat olyan eset is amikor az orchidea szárán nincs egy rügy sem, ilyenkor ne csináljunk semmit a növénnyel.

Néhány esetben amikor a virágai elhervadnak, a növény szára zöld marad és tovább növekszik. Ilyenkor a szakértők azt tanácsolják, hogy az orchidea ágát a harmadik rügy fölött vágjuk le, mert a szára így nem fog annyi energiát felhasználni, hanem a gyökerek fognak erősödni és a növény felkészül a következő virágzásra.

A virágok idő előtti elszáradása

Ez egy nagyon kellemetlen dolog, a virágok korai elszáradásának az oka a növény gyökerében keresendő, ilyenkor több törődést igényel. Ha a gyökereknek világos ezüstös színe van, akkor azt jelenti, hogy a növény a pihenési időszakában van. Ha zöld színű, akkor növekedési időszakban van, ha pedig penész jelei mutatkoznak, akkor sürgősen másik cserépbe kell ültetni.

A legalkalmasabb időszak az orchidea átültetésére a virágzás befejeztének időszaka. Az átültetéshez szükség lesz egy olyan átlátszó műanyag kaspóra, amelynek az alján nagyobb lyukak vannak.

Az orchidea helyes átültetésének 5 alapszabálya

1. Vegyük ki óvatosan a növényt a régi cserépből.

2. Mossuk le, szárítsuk meg és ellenőrizzük a növény gyökerének állapotát. Minden penészes vagy beteg gyökerét távolítsunk el, fertőtlenített kerti ollóval.

3. A vágások helyét dörzsöljük be faszénnel.

4. Ültessük a növényt átlátszó kaspóba.

5. Langyos vízzel öntözzük meg és tegyük sötét helyre 1 hétre, így hamarabb megszokja az új helyét.

Nem minden esetben kell sietnünk a növény átültetésével, van amikor a növény öntözésére kell jobban figyelnünk. Amikor az orchidea nem kap elég vizet, a virágok elszáradnak. A lassabb virágzás természetes dolog és sokszor ilyenkor úgy látszik, hogy a növény a pihenési időszakát éli. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell gondozni! Locsoljuk ritkábban, helyezzük sötét helyre, hogy pihenhessen. A növény pihenési időszaka több hónapig is eltarthat, de ha ez idő alatt nem gondozzuk rendesen akkor nagy az esélye, hogy többé nem fog virágozni.

Amikor az orchideát átültetjük ne felejtsük el, hogy időre van szüksége ameddig megszokja az új kaspót, ezért a következő virágzás lehet, hogy egy későbbi időszakra tevődik. Bármelyik módszert is választjátok, ne feledjétek, hogy a legfontosabb dolog, az hogy gondozzuk és törődjünk vele!