Esküvői ajándék etikett: milyet és mennyit?

Nászajándék sok minden lehet, próbálunk megfogalmazni hasznos tippeket. Létezik egy etikett, amit érdemes átgondolni. A megszokott dolgokat sokan fontosnak tartják, ezért az eljegyzési gyűrűt aranyból kívánják. Sokféle forma, szín és stílus létezik, a legfontosabb, hogy annak tetsszen, aki majd viseli.  A stílus felismerhető, és nyomon követhető, az ünnepeltek elgondolása szerint zajlik minden, ezért az ajándékozásnál is indulj ki innen! Egy gesztus, amelyre jó esetben mosoly a válasz.  

Minden a nászajándékról

Az esküvői ajándék bármi lehet, összege sokszor annak függvényében változik, milyen közeli rokon, ismerős vagy barát az esküvői pár. Van egy jelképes összeg, ami alá nem illik menni a nászajándékot illetően. Abban az esetben, ha jól ismerjük a párt, szeretnénk olyasmivel megajándékozni őket, amire valóban szükségük lehet, esetleg egy régi álmuk teljesülhet. Ilyenkor érdemes több személynek, párnak, családnak összeállni, és együtt egy nagyobb összegű csoportos ajándékban gondolkodni.

Ma már a pénz sem személytelen ajándék 

Hiszen vannak esetek, amikor jól jöhet az ünnepelteknek, valamint elkerülhető a sok egyforma hasznos dolog vagy porcelán készlet. Ma már sokféle lehetőség van arra, hogyan adjuk át a nászajándékba szánt összeget, nyomtatott és digitális formán is lehetséges. Van rá példa, hogy egy linkre kattintva gyűlik malacperselybe az összeg, mindenki annyit „dob be”, amennyit gondol. Ebben az esetben mindez utalás formájában történik, és egy megadott listából vagy képek alapján eldönthetjük, éppen mely tárgyhoz vagy élmény megvalósulásához szeretnénk hozzájárulni. Nyomon követhetjük százalékosan, hogy éppen hol tart a gyűjtés az ajándékozásunkkal. 

Adunk-e vagy sem, és ha igen, mennyit?

Bár az etikett szerint akkor is illik ajándékot küldeni, ha nem tudunk részt venni az esküvőn, a modern felfogás szerint mégis manapság már mi magunk dönthetjük el, adunk-e ajándékot vagy sem.  Ha nem leszünk jelen, vagy nem feltétlen vagyunk közeli viszonyban, az is elfogadott, ha gesztusként egy üdvözlő kártyát írunk csak. 

Arra sincs szabály, hogy ha viszel magaddal egy kísérőt, akkor nagyobb összegű ajándékot illik adni, mintha egyedül mennél. De az tény, hogy ez esetben két ember fogja élvezni a vendégszeretetet. 

Az átadás helye és ideje döntés kérdése, de azzal számolnunk kell, hogy a rendezvényen kevesebb figyelemben részesülhetünk, mintha előtte vagy utána személyes látogatást teszünk. 

Összefoglalás

Esküvői ajándék ma már bármi lehet, a pénz sem feltétlen személytelen. Jó ötlet, ha egy kedves gesztussal is kiegészíted, amivel felejthetetlen pillanatokat okozhatsz, és mindenki szép emlékekkel gazdagodhat.